Do Mjeseca i nazad- zahvaljujući Margaret Hamilton

mhh-apollo1-1024x806

Postoje mnoge žene u historiji čovječanstva koje su doprinijele razvoju kompjuterske znanosti, a jedna od njih je zasigurno i Margaret Hamilton koja je odvela čovjeka na Mjesec uz pomoć koda. Dugo smo za prvo slijetanje na Mjesec vezali ime isključivo Neila Armstronga, no prije godinu dana njena slika dok stoji pored isprintanog koda koji je napisala za ovaj poduhvat je, zahvaljujući društvenim mrežama, obišla svijet i otkrila pozadinu Apollo 11 poduhvata.

hamilton

Margaret je diplomirala matematiku na Earlham Koledžu, te se je potom zaposlila kao programerka na MIT-u. Smatrala je posao privremenim, dok ne
bude u prilici da nastavi svoje obrazovanje iz matematike. U međuvremenu, počela je raditi na NASA- inom Apollo svemirskom programu, i ne sluteći koliko će njen rad imati uticaja na historiju čovječanstva. Postala je stručnjakinja u sistemskom programiranju, i od 1965. godine odgovorna za softver za letenje na Apollo kompjuterima. Do 1968. godine više od 400 osoba je radilo na Apollo softveru, učestvujući u svemirskoj trci između SAD-a i SSSR-a. Apollo 11 je sletio na Mjesec 20. jula 1969. godine i Niel Armstrong je napravio prvi korak na Mjesecu, izgovarajući historijsku rečenicu „Ovo je mali korak za mene, ali veliki za čovječanstvo“.

Nakon rada na Apollo programu, Margaret je osnovala više softverskih kompanija. Danas je njena kompanija, Hamilton Technologies, samo nekoliko ulica dalje od MIT-a, gdje je počela njena nevjerovatna karijera.

Na početku projekta osvajanja Mjeseca softveru se nije davala važnost kao drugim inžinjerskim disciplinama (poput hardvera) te je smatran prije magijom nego znanošću. Upravo je Margaret ulagala velike napore da se i softver uvažava, pa je počela koristiti termin softverski inžinjering, koji koristimo i danas. Kada je počela korisititi ovaj termin, nisu je shvatali ozbiljno. Na svu sreću, danas softver ima uvažavanje koje zaslužuje. Margaret  vjeruje da je napredak u programiranju ključan za istraživanje univerzuma, naročito jer povećava efikasnost i time smanjuje trošak inače vrlo skupih poduhvata.

Hvala joj na velikom iskoraku za čovječanstvo!

001-1024x819

 

L.L.


Postani IT Girl
Klikni ovdje