Enkripcija kao kontracepcija

Zaštita podataka postoji, a hoće li je biti u budućnosti?

Sigurnost na Internetu je nešto što je glavna briga mnogih danas – kompanije, organizacije, profesionalci, roditelji, prijatelji, ljudi. Za vas smo istražili koji su to efikasni načini da zaštitite sebe i svoje podatke na Internetu

Piše: Haris Dedović

O ovoj temi smo razgovarali sa Andrejem Petrovskim (slika dolje lijevo), kompjuterskim forenzičarom iz Beograda.

Na naše pitanje: “Koje je vaše mišljenje koliko je bitno zaštititi sebe i svoje podatke na Internetu i zašto?” odgovara: “Zaštita ličnih podataka na Internetu je od izuzetnog značaja za svakog pojedinca. S obzirom na to da su biznis modeli najkorišćenijih aplikacija i servisa postavljeni tako da unovče lične podatke, njihovo korišćenje podrazumeva objavljivanje i deljenje velike količine tih podataka. Andrej PetrovskiTo praktično znači da aplikacije poput Facebooka ili Instagrama motivišu korisnike da objavljuju što veće količine podataka (slika, videa, linkova, statusa) kako bi stvorili što jasniju sliku o njima i te informacije prodali oglašivačima. Ovo jeste intruzivan sistem (po privatnosti korisnika), ali je takođe nešto na šta korisnici pristanu korišćenjem “besplatnih” servisa ili aplikacija. Veći problem nastaje kad druga lica, kojima korisnici nisu dali pristanak koriste te podatke u maliciozne svrhe. Ukoliko je profil na društvenoj mreži “otključan”, odnosno ukoliko su postovi javni, možemo slobodno smatrati da je privatnost korisnika ugrožena, jer se jednostavnom pretragom može doći do ozbiljne količinu ličnih podataka – gde izlazi, sa kim, šta voli da jede, koju muziku sluša i slično.”

Ono što trenutno možemo da uradimo da bismo zaštitili svoje podatke na mreži, te ako želimo da niko nema ni mogućnost ulaska u naše privatne razgovore preko Interneta, tu su slijedeći alati:

Pretraživač TOR

Ova aplikacija nam omogućava da pretraživanje Interneta anonimno sa javnih lokacija poput biblioteka, školskih kompjutera te javnih mjesta. Korištenjem Tora onemogućuje se prepoznavanje i praćenje aktivnosti na Internetu. Tor, osim što je besplatan, on je i najčešće korišteni servis kada je u pitanju zaštita podataka na Internetu te daje mogućnost neotkrivanja lokacija sa kojih se pretražuje.

Email Thunderbird

Služi za čitanje i slanje e-maila, instant poruka i praćenje vijesti u formatu . Njegove glavne karakteristike su to da podržava sve mogućnosti elektronske pošte, filtriranje neželjene pošte i enkriptovanje emaila, što je glavni razlog zbog kojeg se ovaj program koristi.

Chat program Pidgin

Ovaj program služi za uspostavljanje sigurne komunikacije. Specifičan je po tome što je, pored postojećih programa za instant poruke, moguće instalirati softver za enkriptovanje sadržaja. Time je omogućeno da jedino osoba kojoj se šalje poruka može da dekriptuje, odnosno da je pročita.

Bloker za reklame Adblock

Jednostavan alat koji će računar u potpunosti opremiti za blokiranje svih neželjenih reklama. Besplatan je, dostupan odmah za gotovo svaki internet pretraživač, uključujući i Android. Instalira se u samo dva klika, a korisnik kroz vrlo jednostavan postupak podešava željeni način blokiranja reklama. Možete u potpunosti ukloniti banere, pop up prozore koji vam iskaču, animiranih, flash i video reklama, poput onih na Facebooku i YouTubeu.

Alat za pohranjivanje šifri Keepass

Program koji omogućava pohranjivanje šifri svih naloga koje koristite. Ovo je odlična stvar ukoliko se zaboravi šifra od nekog naloga, a pogotovo ako se radi na različitim računarima gdje pojedinci mogu iskoristiti tuđe naloge u loše svrhe. Negativna strana je to što ako se zaboravi šifra, ni na koji način nije moguće pristupiti ovom programu i sve vaše šifre mogu biti izgubljene na taj način. Preporuka je da se šifra sačuva na mjestu za koje zna samo vlasnik ili da se kompletna datoteka prebaci na prenosivu memoriju – USB.

Messenger za pametni telefon Signal

Komunikacija se vrši isto kao i preko WhatsAppa ili Vibera. Ima mogućnost slanja slika, emoticona, videa, zvuka, teksta, ali serveri ove aplikacije nemaju pristup vašim podacima niti komunikaciji koju vi vršite. Ova aplikacija koristi napredni protocol za enkriptovanje, tako da samo ona osoba kojoj vi šaljete može pročitati.

O ideji takozvanih “pametnih gradova”  o kojoj šira javnost zna nešto manje, ali oni upućeniji u informacione tehonologije već uveliko pričaju i čitaju o tome pitali smo: “Na koji način u budućnosti vidite zaštitu podataka kada se predviđaju projekti gdje će sve biti uvezano na mrežu – od mikrovalne, frižidera do parkinga i gradske uprave?”

“Internet of Things (IoT) podrazumeva upravo to, povezivanje svakodnevnih predmeta na mrežu, ali i na senzore koji će zapravo prenositi informacije o predmetu nekom trećem licu. To je jako “zgodno” jer kad ponestaje mleka u frižideru korisnik će dobiti obaveštenje na svoj smartfon da treba da se nabavi mleko i jednim dodirom na ekran će to obaveštenje proslediti supermarketu koji će mu za par sati dostaviti mleko na kućnu adresu. Ovo mnogima zvuči kao naučna fantastika, ali to je konformistička realnost u kojoj živimo.

Činjenica je da će se podaci koje korisnici ostavljaju na internetu povećati kvantitativno i kvalitativno. Njihovim ukrštanjem i najintimniji detalji će biti dostupni nekome na internetu. Sa pravne strane kompanije koje proizvode ove uređaje su se već zaštitile, pa tako kad kupujete smart televizore, dobijete papir na kome piše da vas proizvođač obaveštava da i pored toga što mikrofon koji je ugrađen u TV ima namenu u strogo određenim situacijama, može se desiti da vas isti snima i dok ne koristite aplikaciju poput Skype ili slično.


Postani IT Girl
Klikni ovdje