Međunarodni dan djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT)

GirlsinICT Još od 2011. godine Međunarodni dan djevojčica u IKT se obilježava u 150 zemalja diljem svijeta kroz preko 5,300 događaja u kojima je učestvovalo preko 177,000 djevojčica i djevojaka. Sljedeći Dan djevojčica u IKT se obilježava 28.04.2016.

Ovu inicijativu je pokrenula Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) u sklopu globalnog cilja da se podigne svijest o važnosti osnaživanja i ohrabrivanja djevojčica i djevojaka da se uključe u obrazovne programe s fokusom na IKT ili da grade svoje karijere u ovoj oblasti. Dan djevojčica u IKT se obilježava svakog četvrtog četvrtka u mjesecu aprilu.

Prošle godine u Sarajevu je organizacija Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizovala edukativnu sedmicu „Girls in ICT“ u svom Resursnom centru sa interaktivnim radionicama i razgovorima sa ženama i djevojkama koje su svoje karijere izgradile u ovoj oblasti.

Program digitalne inkluzije (ITU) je napravio internet stranicu-portal pod nazivom Girls in ICT kao prostor gdje djevojčice i djevojke mogu saznati nešto više o IKT sektoru, a podoban je i za partnere u ovoj oblasti kako bi shvatili važnost i mogućnosti koje pruža ova međunarodna inicijativa.

Prilagodila E.M.


Postani IT Girl
Klikni ovdje