EESTECOV JobFAIR – Najveći broj predstavljenih kompanija na JobFAIR-u dolazi iz IKT-a

U novembru prošle godine završen je osmi po redu sajam zapošljavanja za studente/ice i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije, pod nazivom „JobFAIR ’16 – Iskoristi svoju šansu!“ Sajam je, sad već tradicionalno jednom godišnje, najznačajniji projekt EESTEC-a (engl. Electrical Engineering Students’ European association), tj. Udruženja studenata/ica elektrotehnike Evrope. Sarajevski komitet pridružio se EESTEC porodici 2006. godine i vrijedno radi, svake godine povećavajući broj održanih događaja.

Piše: Senka Imamović

O EESTEC-u

Udruženje je osnovano 1986. godine u Eindhovenu, u Holandiji. Od tada su pokrenuta 54 lokalna komiteta na fakultetima u gradovima širom Evrope i IMG_3162
taj broj se povećava. Osnovni cilj EESTEC-a je promocija i razvoj međunarodnog kontakta između studenata/ica i profesionalaca/ki iz oblasti elektrotehnike kao i unapređenje tehničkog znanja studenata/ica elektrotehnike. To je omogućeno kroz stručne radionice, razmjene, stručne prakse i ostale aktivnosti. EESTEC pruža poslovne mogućnosti i internacionalnu karijeru svim članovima/icama lokalnih komiteta, a jedan od koraka ka ostvarenju ovog cilja je formiranje jedinstvene baze podataka studenata/ica elektrotehnike iz cijele Evrope, kako bi internacionalne kompanije mogle specijalizirati studente/ice u vrhunske inženjere kroz rad u njihovom poslovnom okruženju.

Lokalni komitet u Sarajevu teži pružiti doprinos poboljšanju situacije studenata/ica u Bosni i Hercegovini. Njihov moto je da mladi ne trebaju čekati na prilike, već ih sami stvarati. Kao jedan od respektabilnijih i aktivnijih lokalnih komiteta u sklopu EESTEC Internationala, LC Sarajevo se može pohvaliti velikim brojem organiziranih projekata, kako na lokalnom tako i na internacionalnom nivou. Kroz lokalne projekte Soft Skills Academy Sarajevo i JobFAIR, kažu da se trude motivirati mlade da na vrijeme počnu razvijati lične i profesionalne sposobnosti te im pružiti mogućnost direktnog kontakta s vodećim kompanijama iz tehničko-tehnoloških oblasti i ekonomije.

SOFT SKILLS ACADEMY

JobFAIR nije jedini projekt EESTEC-a u Sarajevu. Pored njega, među studentima/cama su prepoznatljivi i po Soft Skills Academy Sarajevo (SSA) – besplatnoj trodnevnoj radionici ličnih i profesionalnih vještina, koja potiče studente/ice na razvoj neformalnih vještina neophodnih za zapošljavanje i uspješnu karijeru. Treninzi obuhvataju module kao što su poslovna komunikacija, prezentacijske vještine, upravljanje projektima, rad u timu, liderstvo i sl. Cilj organizatora/ica je da, usavršavanjem ovih vještina, neophodnih za uspješno i efikasno bavljenje različitim poslovima, učesnici/ce koji budu prisustvovali radionici steknu prednost nad konkurencijom i sebi osiguraju kvalitetan posao. Ukratko, SSA za cilj ima širenje svijesti o važnosti neformalnog obrazovanja, jer upravo ovakav način pojedinca izdvaja iz mase ostalih. Da među studentima/cama postoji potreba za ovakvom akademijom govori i činjenica da se na prethodnu prijavilo njih 366, a samo 40 je moglo biti izabrano. EESTEC LC Sarajevo već najavljuje i petu po redu Soft Skills Academy Sarajevo, koja će se održati u martu 2017. godine.

Sajam kao prilika da upoznate potencijalne poslodavce, ali i zaposlenike

Ovogodišnje kompanije koje su učestvovale na sajmu pripremile su različite, interesantne sadržaje na svojim štandovima. Cilj njihove promocije te zanimljivosti kojima su se trudili razlikovati od ostalih kompanija je bio interakcija sa zainteresiranim studentima/icama, potencijalnim zaposlenicima/cama. Svi su imali priliku razgovarati s predstavnicima/cama kompanija, vidno raspoloženih za sva moguća pitanja.

Iako je mnogim studentima/cama lakši način poslati e-mail sa svojim CV-jem na info mail kompanije, ovakav „živi“ način je mnogo plodonosniji ako
želite povećati svoje šanse za zaposlenjem. Nikad ne znate kako će iskra stvorena između vas i predstavnika/ca kompanije (nekad i samih direktora) rezultirati kasnije. Možda baš sutra, prilikom odabira njihovog uposlenika/ce, budete imali prioritet jer ste ih šarmirali na nekom sajmu. Također, u direktnom razgovoru s predstavnicima/cama firme možete pitati šta očekuju od studenata/ica koji su nedavno diplomirali te se bolje pripremiti za prve intervjue za posao. Upravo je tu priliku iskoristila jedna od posjetiteljki – Ilma Mušić, koja „frIlma Mušićiško“ s diplomom magistrice o svom iskustvu kaže: „Upravo sam završila Elektrotehniku, smjer Automatike i elektronike i, pošto je sad na redu potraga za poslom, došla sam ovdje da vidim kakva je ponuda poslova. Ima dosta interesantnih kompanija koje nude posao, i posebno su mi zanimljive neke firme iz moje struke. S njima sam razgovarala, uzela promotivne materijale, ostavila CV i nadam se da ćemo se čuti.“ Od Ilme uskoro saznajem da se i zaposlila u jednoj od tih kompanija – System Verification.

Nejra Bahtić, predsjednica EESTEC-ovog Upravnog odbora u Sarajevu, kao najveći uspjeh ovogodišnjeg sajma upravo izdvaja uspostavljanje direktnog kontakta kroz razgovor i interaktivne radionice  između vodećih kompanija u BIH i studenata, međusobnu razmjenu informacija i iskustava iz poslovnog svijeta na dane sajma, kao i preko 3000 CV-jeva u JobFAIR-ovoj CV bazi, kojoj kompanije imaju pristup tokom čitave godine.

Šta je obilježilo ovogodišnji JobFAIR?

Organizatori/ce sajma se trude unaprijediti svaki, te razlikovati ga od prethodnih. Ovaj put su popratne aktivnosti sajma podrazumijevale interaktivnu radionicu „CV radionica i simulacija intervjua za posao“, gdje su prisutni imali priliku naučiti kakav sadržaj treba imati dobar CV te kako ga unaprijediti. Predstavnici/ce kompanija su pripremili i kratke prezentacije o svojim kompanijama, procesu zapošljavanja i načinu rada u njihovom okruženju. U sklopu svake prezentacije, studenti/ce su bili u prilici direktno postavljati pitanja o svemu što ih zanima, te na taj način saznati koje vještine moraju steći ili unaprijediti, kako bi jednog dana mogli postati uposlenici/ce željene firme.

Nije teško primijetiti da najveći odziv kompanija učesnica JobFAIR-a dolazi upravo iz informaciono-komunikacijskih tehnologija. Takve se kompanije po mnogo čemu izdvajaju u BiH. To je najprije poslovna kultura, koja teži svjetskim standardima poslovanja, koje uključuje i prepoznavanje važnosti promoviranja, ulaganja novca u marketing, prijobfair symphonylagođavanja mladim ljudima – sutrašnjim zaposlenicima/cama. Jedna od takvih kompanija je i IT kompanija Symphony koja je izgledom svog štanda privukla mnogo posjetitelja. Selma Karadža, menadžerica za brend i komunikacije kompanije Symphony za IT GIRLS komentirala je njihov doživljaj kao kompanije koja se predstavila na JobFAIR-u: „Na JobFAIR-u nam je bilo vrlo ugodno; uvijek je zadovoljstvo družiti se s mladima koji su na početku svojih karijera. Zanimljivo je iz perspektive nas kao kompanije vidjeti kako iz svoje studentske / apsolventske pozicije mladi percipiraju posao u IT kompanijama i upoređivati to s onim što jeste stvarnost rada u IT-u, ili barem u Symphonyju. Ono što uvijek kroz susrete sa studentima i studenticama pokušavamo uraditi jeste približiti im ono što ih može učiniti konkurentnijima već u samom dijelu života kada traže praksu. Razvoj tih osobina kasnije će ih činiti konkurentnima na tržištu rada u ovoj industriji bilo gdje u svijetu. I upravo u ovim razgovorima ponekad se pomalo rastužimo generalnom indiferentnošću studenata/ica prema samostalnom eksperimentiranju u praksi. Praksa se može stjecati u firmama koje nude ove programe, ali stvarna praksa, koja će uvijek razlikovati izvrsnost od prosječnosti u ovoj industriji, uči se kući, iz ljubavi, znatiželje i opravdanog interesa. Sretni smo da živimo u vremenu u kojem nam je sve znanje svijeta u prosjeku na tri klika udaljenosti. Razumijevanje ove dostupnosti znanja je ono što za nas u Symphonyju daje vrijednost plus osobama koje srećemo na ovakvim događajima. To su ljudi kojima se radujemo jer znamo da će s ljubavlju upijati znanje od starijih kolega i kolegica kada za to dođe vrijeme.“

Sumeja Doljančić, studentica posljednje godine mastera Elektrotehnike na smjeru Automatika i elektronika, ističe kako je ranije bila u organizaciji JobFAIR-a, a sada je jedna od posjetiteljki. „Zainteresovana sam za traženje posla, međutim radila bih tek kad završim fakultet. Želim da ostavim svoj CV kako bi me kompanije imale u bazi podataka kad magistriram. Ostavila sam CV u tri kompanije, svidjele su mi se jer nude mnogo obuka i prekvalifikacija u slučaju da ne mogu naći posao u svojoj struci i uglavnom su to prekvalifikacije za IT sektor“ , kaže ona.

Pored prezentacija kompanija, drugi dan se predstavila i inicijativa IT GIRLS, kao i Almir Badnjević, prvi doktor nauka u području biomedicinskog inžinjeringa u BiH. Predstavnice inicijative IT GIRLS su razgovarale sa studentima/icama o problemu nezastupljenosti žena u IT svijetu, o ciljevima projekta, te su predstavile dosadašnja postignuća projekta.

Drugi dan je također bila prilika i studentima/cama da učestvuju u interaktivnoj radionici Open Space Technology (OST), gdje su s predstavnicima/cama kompanija diskutirali o različitim temama. OST predstavlja koncept interaktivne radionice čiji je cilj pristupiti određenoj temi iz više aspekata i pokušati doći do jasnijih zaključaka vezanih za istu. Ovaj koncept studentima/cama i predstavnicima/cama kompanija omogućuje prostor da skupa rade na rješavanju zanimljivih problema koji su aktualni u poslovnom svijetu i s kojima se kompanije svakodnevno suočavaju. Ovo je jedinstven i idealan način da kompanije predstave način rada studentima/cama te ih upoznaju s tehnologijama koje se koriste. S druge strane, studenti/ce imaju priliku doprinijeti kreativnom rješavanju problema i direktno razgovarati s predstavnicima/cama kompanija.

NAGRADNE IGRE

Neke od predstavljenih kompanija na svojim štandovima su realizirale nagradne igre kako bi olakšale upoznavanje sa studentima/cama te im na zanimljiv način predstavile svoj rad. Također, uz pomoć igara su vidjele spremnost i motiviranost učesnika/ca te su zahvaljujući uspjehu na njima nekima ponuđene prakse ili poslovi. Tako je IT kompanija KLIKA posjetiocima nudila dvomjesečnu praksu za vrijeme koje imaju mentora. Bila je otvorena za QA i developere a najbolji od njih će dobiti i posao. AKADEMIKA je za posjetioce sajma osigurala priliku za usavršavanje vještina kojoj je glavna nagrada Cisco CCNA kurs. Atlantbh tim je za ovogodišnji JobFAIR napravio aplikaciju ABHspot i popularnu igru Geek Score. Ističu kako su zahvaljujući aplikaciji upoznali mnogo ambicioznih mladih osoba te da je ABHspot premašio njihova očekivanja. 510 osoba je „skinulo“ aplikaciju a 462 igrača su igrala Geek Score igricu. Najbolji igrači su se takmičili na njihovom štandu te dobili vrijedne poklone. Iako je bila i zabavna, igrica je imala edukativni segment koji je korisnicima/cama omogućio da uče o novim tehnologijima, alatima i programskim jezicima. I prethodno spomenuta IT kompanija Symphony realizirala je „Snacode“ Challenge, po uzoru na Snake igricu koja je bila hit na prvim generacijama mobitela, a nagrade su bile originalne. „Naše starije kolege posmatrale su rad studenata/ica na Challenge-u, te su tako odabrali dvije osobe koje su bile po Symphony standardima: znali su više, uradili su stvari drukčije i imali su tu zaista cijenjenu otvorenost da slušaju savjete kolega inženjera. Tako smo uz Amazon vouchere dodijelili i dva Symphony ‘Master Mentorship’ vouchera koje će ove osobe moći iskoristiti za potrebe izrade svojih ili master ili diplomskih radova a uz pomoć nekog od naših inženjera/ki koji su najstručniji za temu koju ove osobe izaberu. Opcije da iskoriste ovu mogućnost otvorene su do septembra 2018. godine. Također, jedan od mladića koji je bio izuzetno proaktivan je dobio posao u Symphonyju i kreće raditi u januaru“ , kaže Selma.

IT struka nema razloga za brigu

Studenti/ce tehničko-tehnoloških fakulteta su jedni od rijetkih mladih osoba u BiH koji imaju razvijeno tržište rada. Sudeći po odzivu kompanija koje su se predstavile na ovom JobFAIR-u, mladi koji se namjeravaju baviti IT-jem definitivno ne trebaju brinuti o brojnosti ali i kvalitetu poslodavaca u BiH. Mnogi od njih ni ne znaju koje sve kompanije postoje na tržištu, tako da su ovakvi sajmovi odlična prilika i samim kompanijama da se predstave sutrašnjim zaposlenicima/cama.

S druge strane, sama organizacija JobFAIR-a i aktivan angažman studenata i studentica kroz EESTEC pokazuje volju i želju mladih da stvaraju sami sebi prilike. Ovaj angažman studenata/ica jednog od zahtjevnijih fakulteta za studiranje je, po meni, najbitniji segment JobFAIR-a. Kroz svoj volonterski angažman, aktivni članovi i članice EESTEC-a razvijaju i usavršavaju kompetencije i šire svoje vidike. Stoga i ne čudi činjenica da je veliki broj djevojaka s kojima sam imala priliku razgovarati kroz IT Super Girls intervjue, istakao kako je na mnogim razvijenim vještinama zahvalan upravo EESTECU čije Alumni mreža pokazuje koliko su nekadašnji članovi/ce uspješni u BiH ali i širom svijeta.

I pored uloženog velikog truda članova/ica EESTEC-a koji rade na organizaciji sajma, predsjednica upravnog odbora LC Sarajeva ističe da se svake godine suočavaju s potencijalnim problemom posjećenosti sajma. „Međutim, PR tim sajma se potrudio da priča o JobFAIR-u bude jedna od glavnih priča u medijima, te su članci o sajmu bili objavljeni u preko 20 medijskih kuća, na bh. portalima, u novinama, a gostovanja na TV-u i radiju su doprinijela tome da se za sajam čuje po cijeloj BiH. Ovogodišnji sajam je definitivno nadmašio sva naša očekivanja i čitava organizacija podignuta je na viši nivo u odnosu na prethodne. Veoma sam ponosna na sve članove koji su pored svojih obaveza odlučili učestvovati u organizaciji projekta“, ističe Nejra.

Jedna od pozitivnih ideja sajma je svakako i stimuliranje mladih da prije svega upoznaju tržište rada na kojem će u budućnosti aplicirati za poslove ali i podrška njihovoj namjeri da se zaposle u domaćim kompanijama. S druge strane, kompanije mogu ispitati stručnost i motiviranost budućih uposlenika/ca kao i uvidjeti mane obrazovnog sistema koje oni mogu svojim neformalnim obukama uveliko upotpuniti. Ne zaboravite, ostavljeni CV na nekom od JobFAIR-ova uvijek imate mogućnost ažurirati i dopuniti novostečenim vještinama.


Postani IT Girl
Klikni ovdje