IT Girls Srbija: “Programiranje nije muško zanimanje“

itgirls srbijaU isto vrijeme kada je naš #ITGirls tim pokrenuo inicijativu za uključivanje djevojčica u programiranje, u susjednoj Srbiji se rodila vrlo slična inicijativa. Naime, po uzoru na zemlje u kojima je primjetan tehnološki napredak, a u cilju ojačavanja postojeće IT zajednice, Nevena Sofranić i Nemanja Čedomirović u januaru tekuće godine odlučili su pokrenuti stranicu ITgirls.rs. Ideja je bila oformiti okruženje u okviru kojeg će se ispitati uzroci manjeg broja žena u IT sektoru u Srbiji, popularisati zanimanje među adolescentima i ohrabriti žene da se profesionalno ostvare u ovoj industriji.

Piše: ITGirls BiH tim

Nevena je poduzetnica, a Nemanja pionir i aktivni učesnik nekoliko projekata koji su oblikovali današnju IT zajednicu u Srbiji.

Nevena i ja se znamo sa različitih konferencija, i tu smo shvatili da imamo neke zajedničke interese. Niko u Srbiji se ne bavi toliko ‘ženskim IT-em’, mada je postojalo nekoliko inicijativa, poput Rails girls. To je nama bilo super ali je bilo previše usko, mi smo htjeli da obuhvatimo cijelu generaciju žena, da radimo konferencije i radionice i da pokažemo koje sve mane i problemi postoje u ženskom IT svijetu, te kako mi možemo da pomognemo,“ započinje Nemanja naš razgovor.

Kako dalje objašnjava, on i Nevena su također bili motivisani podacima iz ankete koja je sprovedena anonimno u Srbiji, a koja je pokazala da su žene u IT industriji u njihovoj zemlji manje plaćene od njihovih muških kolega na istim pozicijama – razlika u platama prema toj anketi je iznosila i do 300 eura.

„Iz nekog razloga muškarci shvataju žene manje ozbiljno kad su u pitanju poslovi na višim pozicijama, te su to i žene primijetile i manje su ohrabrene da ciljaju na više pozicije,“ objašnjava Nemanja.

Prostor za diskusiju

Na stranici IT Girls Srbija navode da istraživanja pokazuju da je manjak žena u IT industriji direktna posljedica toga što se djevojčice od ranog djetinjstva usmjeravaju ka „ženskim oblastima“, kao što su društvene nauke i umjetnost. Broj žena koje učestvuju u razvijanju programa drastično varira od zemlje do zemlje, a prosječan broj žena koje učestvuju u tech timovima iznosi 15,75%.

Oni žele napraviti prostor u vidu konferencija i panel diskusija na kojem će žene u IT sektoru imati priliku razgovarati o informaciono-komunikacionim tehnologijama, njihovim interesima i pogledima na IT sektor. Također, cilj im je ispitati stanje rodne raznolikosti u IT kompanijama u Srbiji.

„Velike svjetske kompanije godišnje izbacuju izvještaje o stanju po pitanju rodne raznolikosti, dok toga u Srbiji nema. Mi želimo da napravimo presjek, uzorak, koje je stanje žena, koja šta radi, na kojoj poziciji –takoreći polaznu tačku za usporedbu u godinama poslije“, dodaje Nemanja.

‘Balans je ključ za uspjeh’

Na pitanje kakve su reakcije bile na inicijativu, Nemanja kaže da ih je većina IT kompanija podržala jer su prepoznali da je potrebno više žena u ovom sektoru. Međutim, bilo je i negativnih komentara, poput sumnje da će njihova inicijativa samo više produbiti jaz između žena i muškaraca.

„Na pitanje ‘Zašto je potrebno više žena u IT-u?’ odgovor je – balans. Dobar primjer za to je auto industrija – prvi tim koji je dizajnirao zračne jastuke za automobile nije imao niti jednu ženu u svom sastavu, tako da su razvili prototip prema muškarcu. Ubrzo nakon toga jedna žena je poginula jer zračni jastuk nije odgovarao anatomiji ženskog tijela, i tek tada su u inžinjerski tim uključene i žene. Dakle, ništa nije isključivo jer samo kada muškarci i žene zajedno rade u nekom području vidi se potpun uspjeh“, kaže Nevena.

I Nemanja i Nevena dijele istu želju kao i mi – više djevojčica i žena u IT sektoru u skorijoj budućnosti. Zato, ne dajte da vas definiše spol, pokažite se, neka se vaš glas čuje.


Postani IT Girl
Klikni ovdje