Jewelbots – narukvice prijateljstva koje djevojčice uče programiranju

3Od maja ove godine, kupovinom Jewelbots narukvica, djevojčice širom svijeta mogu objediniti modu, prijateljstvo i komunikaciju. Cilj inicijatorica ovog projekta nije bio napraviti modni dodatak nego uvesti djevojčice u IKT sektor na zabavan i društven način. Kako rade na ostvarenju svog cilja, pročitajte u nastavku.

Piše: Senka Imamović

Sara Chipps, Brooke Moreland i Maria Paula Saba su autorice Jewelbots projekta kojim, kako kažu, žele izjednačiti mogućnosti dječaka i djevojčica. „Poslovi u IKT sektoru su poslovi budućnosti i želimo da djevojke stekne sve vještine koje su im potrebne da se takmiče u sutrašnjoj ekonomiji. Upoznavajući ih sa kompjuterskim naukama u ranoj dobi, nadamo se da ćemo ubrzati njihovu znatiželju te pomoći im da razviju vještine koje će im trebati u daljnjim karijerama,“ stoji u njihovom objašnjenju.

Razmišljajući detaljnije o uključivanju djevojčica u slične projekte, autorice ističu kako su im se htjele približiti na njihovom terenu – spajajući prijateljstvo i komunikaciju. Naglašavaju i da su odlučile kreirati Jewelbots kako bi nove generacije žena uvele u mogućnosti koje tehnologija nudi. Njihove ambicije su, pored uključenja djevojčica od 9 do 14 godina u programiranje, mnogo dugoročnije – žele povećati broj žena uključenih u STEM.

Za Saru Chipps, Java Script developerku, učešće u ovakvim projektima nije došlo neočekivano. 2010. godine je počela raditi na istom cilju, kao suvlasnica Girl Develop It!, neprofitne organizaciju koja je do sad naučila 17. 000 žena programiranju. Tako je zajednička vizija ovih triju autorica rezultirala proozvodnjom funkcionalnih dječijih narukvica. Nakon uspješne testne faze (koja je uključivala djecu od 5 do 14 godina), od maja ove godine, prve naručene Jewelbots narukvice stižu na adrese djevojčica kojima se ova ideja činila zanimljivom. Narukvice se mogu naručiti (ovdje) po cijeni od 50 $, dok dvije narukvice koštaju 69 $.

Po čemu je Jewelbots narukvica drugačija od drugih?

Ova jednostavna narukvica prijateljstva ima četiri LED svjetla i samo jedno dugme. Baterija joj može trajati tri dana. O finalnom izgledu su autorice dugo odlučivale upravo zahvaljujući različitim odgovorima djevojčica kojima su pokazivale prve modele, ali na kraju je pobijedio oblik cvijeta. Kako se radi o produktu čiji su krajnji korisnici djeca, sigurnost je bila prioritet. Stoga Jewelbost ne sadrži GPS te ne spašava nikakve lične podatke. Kako su autorice sve htjele prikazati jako jednostavnim, za korištenje narukvice nije potrebno kreirati ni korisnički račun, a ono što je prednost je da su prilagođene i Androidu i IOS-u.

Nakon kupovine, vlasnica narukvice može komunicirati s prijateljicama koristeći samo bluetooth te za bazično korištenje wifi, telefoni i računari nisu potrebni. Pri prvom korištenju djevojčica se može povezati sa maksimalno 8 prijateljica, vidjeti kad su u blizini i slati skrivene poruke. Nakon pristupa računaru ili mobitelu (Apple/Android) mogu formirati i zajedničke grupe i istražiti dodatne postavke. U testnoj fazi se pokazalo da svi korisnici stariji od osam godina pristupaju i naprednim postavkama svoje narukvice.

Jewelbots nije samo slatki nakit, nego i snažan edukativno-komunikacijski alat

Narukvice se na vrlo jednostavan način povezuju s računarom, koristeći micro USB kabal, a na pomenutoj Jewelbots web-stranici se mogu naći vodiči o kodiranju narukvica. Tako, koristeći inžinjersku logiku, djevojčice mogu programirati svoju Jewelbots narukvicu kako bi komunicirale s prijateljicama na različite načine. Ideja je da djevojčice personalizuju svoje narukvice koristeći Arduino IDE5 – jednostavan softver za pisanje koda, u kojem, istražujući, mogu uvidjeti nebrojene funkcije svojih narukvica. Arduino je platforma koja kombinuje hardver i softver koji su veoma jednostavni za korištenje i namijenjena je onima koji rade na interaktivnim projektima.

Koristeči bazične if/then petlje, djeca počinju razumijevati osnove kompjuterske nauke, uključujući i svoje prijatelje u taj proces. Uparujući svoje narukvice mogu stvarati grupe prijatelja i odlučivati o zajedničkim bojama i načinu izgleda narukvice kada su svi zajedno. Kada se upoznaju sa osnovama programiranja, mogu koristiti iOS i Android aplikacije da pišu male kodove koji, recimo, omogućavaju narukvicama da svijetle zeleno kada dobiju novi ‘like’ na Instagramu ili crveno kad dobiju poruku od mame na facebooku. Prijateljice mogu koristiti posebne boje da označe svoje prijateljice, i narukvica na taj način svijetli ako je prijateljica blizu. Također, koristeći vibraciju mogu komunicirati, imajući svoje posebne poruke u društvu.

Zanimljivo je da su autorice razmišljale i o uključivanju roditelja. Tako su kreirale „Take Your Daughter To Hack“ dan, gdje roditelji s djecom rade na sličnim projektima koristeći pomenuti Arduino softver te organizuju HTML/CSS radionice koristeći Tumblr kako bi napravili što zabavnije projekte. Jewelbots su open source, tako da za sve radoznale nude savršenu platformu za istraživanje šta je sve moguće sa tehnologijom koja kombinuje modu i i komunikaciju.

Projekat želi pokazati da djevojčice nisu jednodimenzionalne te mogu biti zainteresirane za programiranje, ali i za sve drugo, sve dok je zabavno i sviđa im se. Djevojčice su kreativne i radoznale i sve što namaštaju, kad upoznaju programiranje narukvice, mogu i ostvariti. U Jewelbots online zajednici, također mogu podijeliti svoj rad na narukvici i dobiti podršku od drugih korisnica. Programiranjem narukvica autorice definitivno pokazuju djevojčicama kako je programiranje više od izbora u karijeri jer je zabavno i kreativno. Projekti kao ovaj pokazuju da, kada djevojčice izložite programiranju na zabavan i pristupačan način, moraju ga zavoljeti.


Postani IT Girl
Klikni ovdje