#TehnoMašta: Virtualne šetnje muzejima

U aprilu 2018. godine IT Girls inicijativa organizovala je takmičenje #TehnoMašta. U narednom periodu donosimo priče djevojčica čije su ideje prepoznate kao najzanimljivije.

Piše: Vildana Deljkić

U okviru takmičenja TehnoMašta, organizovanog povodom Međunarodnog dana djevojaka u informaciono- komunikacionim tehnologijama, održanog 26.aprila 2018. godine, jedan od pobjedničkih timova činile su djevojke Nerina Grebović i Sarah Hodžić. One su predstavile ideju o aplikaciji Virtuelne šetnje kroz Muzeje Bosne i Hercegovine. Na ideju su došle najviše zbog zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH.  Razgovarali smo sa Nerinom, koja je sa nama podijelila svoje utiske.

 

Kada si se prvi put zainteresovala za tehnologiju i razvoj aplikacije?

Prvi put sam se zainteresirala za tehnologiju kada sam u osnovnoj školi počela  pohađati časove informatike. U to vrijeme sam počela intezivno raditi na programiranju te odlaziti na takmičenja što je u meni još više probudilo želju za svijetom tehnologije.

nerina i sarahKako iz tvoje perspektive izgleda IT svijet?

Iz moje perspektive IT svijet izgleda beskrajno zanimljiv, jer u tom svijetu mogu smišljati mnoga rješenja za današnje probleme i programiranjem mogu doprinijeti inovativnosti u svijetu tehnologije i svakidašnjice.

Kako ste došli do te ideje o razvoju aplikacije, šta vas je najviše inspirisalo?

Ideja o razvoju ove aplikacije dolazi iz želje da damo doprinos današnjim društvenim problemima kojima je preokupirano društvo. Najprije, sve je počelo od zatvaranja Zemaljskog muzeja, to nam je bio temelj za smišljanje ove aplikacije. Takve situacije ne smiju se više ponavljati, jer upravo mi, mladi, koji imaju mogućnost da se na svoj način bore, moramo spriječiti takve i slične događaje u budućnosti.

Da li ste prezentovali svoju ideju prijateljima i porodici? Kakve su bile reakcije?

NerinaNa prezentaciju naše ideje o aplikaciji, reakcije prijatelja i sredine bile su    izvanredne. svi su oduševljeni i nadaju se našem uspjehu.

Kako vaši vršnjaci reaguju na IT svijet, tehnologiju uopšte?

S obzirom da pohađamo IT smjer u IV gimnaziji, s našim vršnjacima dijelimo ista iskustva i oduševljenost ovim posve neobičnim svijetom.

Da li će aplikacija biti jednostavna za upotrebu?

Svakako, aplikacija je osmišljena tako da je jednostavna za korištenje svakom pojedincu, jer smisao je da bude široko upotrebljena diljem cijelog svijeta

Kako sada, a kako sa aplikacijom, vidite rješenje za našu kulturnu scenu?

Smatramo da će ova aplikacija poboljšati kulturnu scenu, jer njenim korištenjem, posjetioci će moći i putem virtuelnog svijeta posjetiti muzeje, a ne samo lično. Naša ciljna skupina jeste stanovništvo BiH, stanovništvo van granica BiH, a poseban akcenat stavljamo na osobe koje nisu u mogućnosti da posjete muzeje poput osoba sa invaliditetom.


Postani IT Girl
Klikni ovdje