Alice – pretvori svoju maštu u virtualni svijet

Alice je inovativno 3D programsko okruženje koje te uvodi u svijet programiranja, i omogućava ti da se okušaš u objektnom programiranju gotovo bez ikakvog predznanja.

Program Alice je kreirao Randolph Frederick “Randy” Pausch, koji je bio profesor kompjuterskih nauka na Carnegie Mellon Univerzitetu (CMU) u Pittsburgh-u, Pennsylvania. Prema istraživanju objavljenom u radu “Poučavanje programiranja početnika pomoću Alice – utjecaj na motivaciju i izbor karijere“, susret s Alice je učenicama/učenicima podigao nivo interesovanja za programiranje, gdje je čak 38% ispitanika iskazalo interes da programiranje bude njihov životni poziv.

Prema informacijama dostupnim na Alice internet stranici, ovaj program omogućava lakše kreiranje animacija koje mogu poslužiti za pričanje priča, igranje interaktivnih igara, ili za video materijale koji se dalje mogu objavljivati na internetu. To je besplatan alat za učenje koji ti omogućava da naučiš osnovne programske koncepte u kontekstu kreiranja animiranih videa i jednostavnih video igara. Dizajniran je kao desktop aplikacija gdje 3-D objekti (npr. ljudi, životinje i auti) nastanjuju virtualni svijet, a ti možeš  kreirati program da bi stvorio/la animirane objekte.

Alice je učenicama/učenicima podigao nivo interesovanja za programiranje, gdje je čak 38% ispitanika iskazalo interes da programiranje bude njihov životni poziv.

U interaktivnom sučelju programa Alice, koristi se sistem povuci-i-spusti (eng. drag and drop) pri pomjeranju grafičkih pločica kako bi se kreirao program gdje instrukcije odgovaraju stadardnim naredbama u programskim jezicima kao što su JavaC++, i C#.
Ovaj program dozvoljava da odmah vidiš kako tvoji programi za animacije rade, te da razumiješ vezu između programske naredbe i ponašanja objekata u njihovoj animaciji. Kontroliranjem objekata u
njihovom virtualnom svijetu, stičeš iskustvo u programskim konstrukcijama koje se inače uče na nekim početničkim kursevima za programiranje.

U ranije pometunom radu, dr. sc. Ivica Boljat tvrdi da je Alice jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih programskih alata za poučavanje programiranja. Alice i jeste stvoren s ciljem da što više ljudi potakne na učenje programiranja. Koristi se u više od hiljadu institucija diljem svijeta, od osnovnih i srednjih škola do univerziteta.

Interesantan intervju sa Donom Flaterom, članom Alice tima  sa Carnegie Mellon Univerziteta (CMU), pogledaj u videu niže.

Draga IT Girl, odlaskom na internet stranicu www.Alice.org možeš pronaći sve informacije o ovom programu na engleskom jeziku i besplatno skinuti sve dostupne verzije programa.

Sretno u novim izazovima u svijetu kodiranja!

A.D.