Nagrade za uspješne žene i djevojke u IKT-u

Nagrade “Ada” su inicijativa Instituta za digitalno liderstvo – nevladine organizacije iz Brisela, Belgija – čija je misija da radi na smanjenju razlika između broja muškaraca i žena u digitalnoj industriji diljem svijeta. Inicijativa za dodjelu «Ada» nagrada pokrenuta je 2012. godine u okviru Velike koalicije za digitalne vještine i poslove u Evropi, a u partnerstvu sa Vijećem evropskih profesionalnih informatičkih društava, Evropskim centrom za žene i tehnologiju, DIGITALEUROPE i European Schoolnet. Tokom prve godine pokretanja inicijative, «Ada» nagrade su uživale velikodušnu podršku Potpredsjednice Evropske komisije Neelie Kroes, te Generalnog sekretara UN Međunarodne telekomunikacijske unije – doktora Hamadoun I. Touré.

Naime, postoje tri vrste «Ada» nagrada:

  1. Digital Girl of the Year – Digitalna djevojčica godine
  2. Digital Woman of the Year – Digitalna žena godine
  3. Digital Impact of the Year – Digitalni uspjeh godine

Nagrade se zovu jednim imenom – «Ada» u čast prve kompjuterske programerke u historiji – Ade Lovelace ili Lady Ada Augusta King, Grofica od Lovelace-a.

Nagrada Digitalna djevojčica godine se dodjeljuje jednoj ili više djevojčica koje žive ili se obrazuju u konkretnom geografskom području i ističu se u svojim zajednicama po svom angažmanu najviše u smislu poboljšavanja digitalnih vještina među djevojčicama i ženama, promocije učešća djevojčica i žena u informatičkom obrazovnom sektoru i izgradnji karijere u tom sektoru, te korištenja digitalnih vještina i znanja u društveno-odgovorne svrhe.

Prošlogodišnje finalistkinje nominovane za nagradu Digitalna djevojčica godine su Niamh (13, Irska) koja je naučila programirati kad joj je bilo devet godina i koja voli da pravi web stranice i aplikacije koje pomažu ljudima u svakodnevnom životu. Druga finalistkinja je Yasmin (14, Engleska) koja se bavi programiranjem već šest godina i redovno pravi projekte sa malim kompjuterom Raspberry Pi i vodi radionice sa drugima gdje ih uči kako programirati sa ovim uređajem.

Više o ovoj temi možete čitati na zvaničnim stranicama «Ada» nagrada klikom ovdje.

Prilagodila E.M.