Žene su bolje programerke – ali samo kada sakriju svoj rodni identitet

Izvor: The Guardian

Istraživači su otkrili da je kôd kojeg su napravile žene na portalu GitHub za odobrene programske kodove rangiran bolje nego kôd kojeg su napisali muškarci, ali samo u slučaju da žene ne otkrivaju svoj rodni identitet.

Kada je grupa studenata informatike odlučila da istraži na koji način rodni identitet utiče na zajednice programera, otkrili su da postoji izvjesna predrasuda prema kodovima koje pišu žene.

Prema anketi iz 2013. godine ustanovljeno je da žene čine samo 11,2% programera, te je vrlo lako zabilježiti i dokumentovati opseg diskriminacije u svim uglovima tehnološke industrije kojom dominiraju muškarci.

Studenti su bili iznenađeni kada su otkrili da je kôd kojeg su napisale žene imao više šanse da bude odobren od strane vršnjaka na portalu nego kôd kojeg su napisali muškarci. No, to nije bio kraj priče: ovo se potvrdilo istinitim samo kada korisnici portala nisu znali ko je napisao kod – žena ili muškarac.

”Naši rezultati govore da iako su žene na GitHub-u generalno vještije, predrasude prema njima svejedno postoje.” – napisali su autori istraživanja. Istraživanje je imalo za cilj da analizira ponašanje programera na portalu GitHub, jednom od najvećih besplatnih programerskih zajednica na svijetu. Rezultate analize na engleskom jeziku možete pronaći na ovom linku.

Članak objavljen u The Guardian – Technology