IT Girls na događaju „Find your SPARK“ pronašle svoju iskru

8U subotu 25.08., IT Girls su  prisustvovale događaju „Find Your SPARK“ u Mostaru, u organizaciji Biznis parka SPARK. Djevojčice su već u petak krenule u Mostar, te su taj dan počele sa pripremama za radionicu  kreiranja funkcionalnog dizajna mobilne aplikacije za praćenje imunizacije djece. Pripreme su uključivale javljanje kreatorice igrice „Erase all kittens“, Shwetal Shah uživo iz Londona, pomoć  mentora i izlaganje profesora Admira Demira.  IT Girls su praktično djelovale kroz kreiranje idejnih rješenja za mobilnu aplikaciju, skiciranje mobilnih aplikacija, te i samu izradu mobilnih aplikacija, nakon čega su u grupama  podijelile svoje originalne ideje kako unaprijediti zdravstveni sistem kroz svoje proizvode.

Svoja iskustva u izradi mobilnih aplikacija sa djevojkama su podijelili i članovi Trace Brace tima, koji su osvojili prvo mjesto na UN Women Hackathon takmičenju, organizovanom povodom 16 dana aktivizma 2017. godine. Almedin Beganović, član tima Trace Brace, poručio je: „Nemojte se ustručavati da prezentujete svoj proizvod, jer ćete tada dobiti smjernice, pa čak i ako je vaš proizvod još samo ideja“.

U subotu su IT Girls imale priliku vidjeti i prisustvovati različitim aktivnostima. Od kutka za Gamer Challenges do kutka za Brain Gym i Relax Zonu, djevojke su uživale u danu ispunjenom tehnologijom i zabavom. IT Girls su štand dijelile sa Trace Brace timom koji je sa svojim proizvodom, čiji je cilj spriječiti nasilje nad ženama i djecom, zainteresirao mnoge posjetioce. Posjetioci su također posmatrali sve zanimljivosti, a IT Girls su bile u procesu kreiranja proizvoda koji ih je zaustavljao na njihovom štandu. Naizgled obične LEGO kockice su se ubrzo transformisale u LEGO robota, kojeg su one programirale da se kreće oko svoje ose, što je privuklo mnoge kamere.

6Nakon dana ispunjenog robotima, dronovima, električnim vozilima i pametnim uređajima, IT Girls su prezentirale svoje proizvode. Prvi prezentiran proizvod je mPower, koji je spoj aplikacije i uređaja, međusobno zavisnih, čiji je cilj smanjiti i kontrolisati potrošnju struje. Jasmina Zahirović, članica tima proizvod opisuje ovako: „Na aplikaciji bi imali očitanje ukupne dnevne potrošnje i trenutne potrošnje, te bi imali mogućnost  isključenja napajanja“.  Nakon prezentacije mPower proizvoda, slijedila je mobilna  aplikacija STEM fun. Ova aplikacija ima cilj da olakša učenje o STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) naukama, te da zainteresira mlade ljude da zakorače u svijet STEM-a. „I ako je ovo prije nekoliko mjeseci bila samo ideja, aplikacija se nalazi na Play Storu i već ima korisnike iz različitih krajeva svijeta“ – rekla je Lejla Omerović, jedna od osnivačica aplikacije STEM fun. Njihove ideje bile su jedne od 7 prezentovanih na takmičenju #Tehno-Mašta, nakon čega je inicijativa IT Girls timovima pružila mentorsku podršku.

Nakon uspješnog vikenda, Tanja Madžarević, koordinatorica IT Girls inicijative je podijelila svoje utiske: „Doveli smo 40 djevojčica u dobi od 13 do 18 godina iz cijele države na ovaj događaj u Mostaru, s namjerom da im pokažemo da se tehnologija može iskoristiti na zabavan način i da pravilna upotreba može riješiti mnoge probleme našeg društva. Također smo pokušali probuditi njihovu znatiželju za robotiku, programiranje i 3D printanje, tako što smo im omogućili da prisustvuju jednoj od najpopularnijih gadget izložbi u državi, a sudeći po njihovim komentarima, to smo i uspjeli“.

„Find Your SPARK“ je kroz svoje ime poručio posjetiocima da dođu i pronađu svoju iskru, što je upravo ono što su djevojčice i uradile, a također su se pobrinule da čitavom događaju dodaju sopstvenog IT Girls sjaja, te su ga tim učinile još boljim.

3IT Girls je incijativa podržana od Ujedinjenih nacija sa ciljem da podstakne djevojčice i djevojke da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.


Postani IT Girl
Klikni ovdje