“IT Girls” širom BiH donirale Arduino setove

This image has an empty alt attribute; its file name is it-girls-1406w-18.jpg

Kroz kampanju „IT Girls dolaze u vaše škole“, obezbijeđeni su Arduino setovi za deset škola kako bi se djevojčice potaknule da se bave naukom, tehnologijom, inžinjerstvom i matematikom.

Predstavnice “IT Girls” inicijative i “Bit Alijanse” obišle su osnovne škole širom BiH gdje su učenicima i učenicama i nastavnicama i nastavnicima uručile po deset Arduino setova namijenjenih učenju programiranja i kreiranju elektronskih sklopova. U novembru 2018. godine predstavnice inicijative “IT Girls”, koju podržavaju tri UN agencije – UNDP, UNICEF i UN Women, zajedno s “Bit Alijansom” pokrenule su crowdfounding kampanju „IT Girls dolaze u vaše škole“ kako bi obezbijedili Arduino setove za devet škola i potaknuli djevojčice da se bave naukom, tehnologijom, inžinjerstvom i matematikom. Nakon uspješnog odziva skupila su se sredstva i za opremanje 10.  škole Arduino setovima.

“Kroz razna istraživanja, ne samo u BiH već i u EU, shvatili smo da je na tržištu rada, odnosno poslovima koji se tiču IKT tehnologija do tri-četiri puta manja zastupljenost žena. Htjele smo da uradimo nešto po tom pitanju, pa smo 2015. godine osnovali inicijativu “IT Girls”, sa ciljem da uključimo što više djevojčica, djevojaka i žena u IKT tehnologije BiH”, kaže Erma Mulabdić iz Inicijative “IT Girls” naglašavajući kako je cilj ove inicijative da djevojčice i dječaci imaju jednaku priliku da se bave informacionom tehnologijom i prave svoje informatičke i robotičke projekte.

“Nastavnici i nastavnice iz škola koje su dobile setove bili su na obuci u Sarajevu, gdje su se okušali u sklapanju elektroničkih projekata, a to znanje će dalje prenositi učenicama. U narednoj školskoj godini, “IT Girls” će ponovo posjetiti sve škole i klubove kodiranja, te ih podržati u izradi njihovih elektroničkih projekata”, kaže Tanja Madžarević, koordinatorica inicijative “IT Girls”.

This image has an empty alt attribute; its file name is it-girls-1406w-14.jpg

Nakon  uručenja Arduino setova i certifikata djevojčice su imale priliku da pokažu uređaje i vježbe koje su uspjele napraviti sa svojim nastavnicama i nastavnicima te objasniti šta je to na čemu su radile proteklih mjesec dana u redovnoj nastavi kao i kroz formirani “IT Girls” Arduino klub.

“IT Girls su svjetska organizacija koja uči djevojčice programiranju.”, kazala je Larisa Suljović, učenica Osnovne škole “Behaudin Selmanović” u Sarajevu tokom jedne od dodjela Arduino setova. Ona, kao i ostale učenice, nije krila oduševljenje vrijednom opremom pomoću koje će moći da stekne bitna praktična znanja. Nastavnice i nastavnici su sa zadovoljstvom prihvatili učešće u projektu, za šta su dobili i podršku od menadžmenta škola gdje je također prepoznat značaj Inicijative:

“Nastavnici su mi prenijeli cilj i značaj ovog projekta, tako da sam bio zaista oduševljen sa utiscima koje su donijeli sa seminara u Sarajevu. Nadam se da će projekat biti realiziran i u narednim godinama, kao i da ćemo učvrstiti našu saradnju”, kaže Fuad Konjević, direktor Osnovne škole “Ključ”, a pozitivne dojmove iznio je i direktor Osnovne škole Cazin II Elvedin Delalić:

This image has an empty alt attribute; its file name is it-girls-1406w-12.jpg

“Naša  škola, koju pohađa 697 učenika, uvijek je rado učestvovala u ovakvim projektima. Arduino setovi koje smo dobili sigurno će koristiti našim učenicima i nastavnicima da usavrše svoje informatičke vještine”.

“IT Girls” je incijativa zaposlenica i zaposlenika Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine sa ciljem da podstakne djevojčice i djevojke da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca. “IT Girls” inicijativa za cilj ima uključenje što više djevojčica, djevojaka i žena u IKT tehnologije BiH, na čemu aktivno radi širom zemlje od 2015. godine.


Postani IT Girl
Klikni ovdje