, ,

Međunarodni dan djevojaka u IKTu i ove godine obilježavamo sajmom IT Girls klubova!

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” kao dio IT Girls inicijative koja svoje aktivnosti u polju edukacije djevojčica i djevojaka u STEM oblastima uspješno provodi još od 2015.godine, organizuje 2. Sajam IT Girls klubova osnovnih i srednjih škola koji su ponikli upravo kroz djelovanje ove inicijative.
Na ovaj način želimo proslaviti i ukazati na važnost obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka u IKT sektoru.
Od samog početka inicijativa je podržana od strane tri UN agencije u Bosni i Hercegovini koje su i osnovale samu inicijativu, a to su UNDP, UNICEF i UNWOMEN, dok je u organizaciji sajma podršku pružila i UNFPA (United Nations Population Fund).

Uspješan prošlogodišnji sajam u Sarajevu na kojem su djevojčice pokazale sjajne projekte rađene uz pomoć (od strane UNICEF-a doniranih Arduino setova) bio je podsticaj da ove godine proširimo kapacitete i da Drugi sajam IT girls klubova bude održan u većem prostoru sa mnogo više škola učesnica. 

Ove godine, 25. aprila, u dvorani Mejdan u Tuzli, od 10 pa sve do 16h, priliku da predstave svoje radove imat će čak 51 škola.

Sajmu će, osim zvaničnih učesnika/ca i predstavnika/ca UN-ovih agencija prisustvovati i predstavnici kompanija iz IKT sektora koji će djevojčicama biti motivacija za dalje usavršavanje i razvoj u ovoj oblasti, ali i sjajna prilika za umrežavanje i razgovor privatnog sektora sa javnim ustanovama koje obrazuju budući IT kadar. 

U prošloj godini formirana su 55 IT Girls kluba u školama, sa ukupno 760 učenica i 285 učenika koji su sudjelovali u radu klubova u 2023. godini.
Već u prvim mjesecima ove godine ovaj se broj povećao, što je sjajan pokazatelj da djevojčice itekako pokazuju interes za računarske nauke i njihovu praktičnu primjenu te da u budućnosti možemo očekivati sve veći broj žena zaposlenih u informaciono-komunikacijskim oblastima čime postižemo ostvarivanje i glavnog cilja  IT Girls inicijative, a to je da se smanji rodna nejednakost u zapošljavanju kada je u pitanju konkretno IKT sektor, kao jedan od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini.

Sajam predstavlja izuzetnu priliku za demonstraciju radova IT Girls klubova, ali je i prilika za  škole  koje učestvuju u projektu da pokažu svoju proaktivnost i zalaganje u vannastavnim aktivnostima koji su itekako značajni za budućnost mladih žena.

 

Search
IZDVOJENE VIJESTI