PRVI I NAJVEĆI #CodeLikeITGirl HAKATON

“Ovdje smo jer želimo napraviti neku promjenu u našem društvu!”

Dok su astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir šetale svemirom, više od 80 djevojčica iz svih krajeva Bosne i Hercegovine su u Sarajevu programirale i tražile najbolja rješenja za aktuelne probleme u njihovim sredinama na prvom i najvećem dosad, potpuno ženskom, tridesetšestosatnom #CodeLikeITGirl hakatonu.

Nakon energična dva dana tokom kojih su djevojke radile u grupama i uz podršku mentorica, uslijedile su efektne prezentacije ideja i rješenja- od povezivanja restorana sa humanitarnim organizacijama kojima bi se na najefikasniji način mogao dostaviti višak hrane, preko platforme za udomljavanje kućnih ljubimaca, do aplikacije za bolje organiziranje polaganja vozačkog ispita. Djevojke su imale ideje i rješenja za pronalaženje slobodnog parking prostora u gradu, bolje organizacije pristupa zdravstvenom sistemu i obezbjeđivanja zaliha krvi za transfuziju, pametnije potrošnje i raspoređivanja energije ili pak rješenje za povezivanje učenika, učenica, studenata i studentica na jedinstvene on-line prostore gdje mogu postaviti pitanja i dobiti odgovore, savjete i podršku u učenju za šta je pobjednički tim “Smart Buddy” i nagrađen.

Djevojke iz Tuzle i Sarajeva – Lejla Omerović, Amina Hodžić, Azemina Čelebić i Dženita Đulović – razvile su jedinstveno idejno rješenje i prototip mobilne aplikacije “Smart Buddy” preko koje, s jedne strane, oni kojima treba dodatno znanje mogu da ga zatraže, a s druge strane, oni koji znaju više i svoje znanje žele podijeliti mogu ga ponuditi u vidu instrukcija, časova, tutorijala i drugih oblika podrške učenju.

”Razmišljale smo o problemima učenika i studenata i tako je i došlo do toga da se bavimo ciljem održivog razvoja broj 4, omogućavanjem kvalitetnog obrazovanje za sve. Uključile smo u razmatranje i rješenja za što bolje inkluzivno obrazovanje i ovo što smo predstavile nudimo osnovcima, srednjoškolcima i studentima”, kazala je nakon proglašenja pobjednika članica tima “Smart Buddy” Lejla Omerović, dok su ostale članice tima dodale kako je hakaton moćno djelovao na sve njih:

“Uživale smo, radile smo puno na kodu i koristile neke nove alate i napravile mobilnu aplikaciju. Presretne smo što je naša ideja prepoznata kao najbolja jer je zaista bilo mnogo odličnih projekata. Radujemo se nastavku rada na ideji, i nestrpljive smo da ta faza u kojoj ćemo raditi uz profesionalnu i mentorsku podršku i počne”, kazale su djevojke iz tima “Smart Buddy”  kojima će biti omogućena profesionalna i mentorska podrška za učešće na European Youth Award 2020.

Dva dana druženja, uzajamne pomoći, podrške, osnaženja i osjećaja pripadnosti zajednici

IT Girls inicijativa je uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH time obilježila Evropsku sedmicu kodiranja – EU Code Week kojem je cilj na zabavan i proaktivan način približiti kodiranje i digitalnu pismenost, kao i unaprijediti digitalne vještine svima.

“Vjerujte u sebe, i podržavajte jedna drugu u tome što radite. Danas ste ovdje na hakatonu, ali ovo zajedničko druženje je puno više od toga”, poručila je na početku druženja učesnicama Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, čije tri agencije – UNICEF, UN Women i UNDP podržavaju inicijativu IT Girls. Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, koja je podržala događaj, kazao je kako je toliko djevojaka okupljenih oko IT Girls inicijative na jednom mjestu dokaz da se promjena već dešava.

“Želim da budete odlučne, da kažete kako je svijet vaš i da znate da možete sve što želite i da vas niko ne ograničava u bilo čemu samo zato što ste djevojke”, poručio je Khaldoun Sinno  učesnicama #CodeLikeITGirl hakatona. Djevojke okupljene na prvom i najvećem ‘all-girls’ hakatonu u BiH kroz dvodnevni predan rad i sjajna druženja, koja su rezultirala novim prijateljstvima i idejama koje tek treba da se realizuju, pokazale su zašto su tu, iskoristile priliku te kreirale i predstavile kreativna rješenja u svojim sredinama, ali i na širem nivou.

Pred žirijem je bio nimalo lak zadatak da između 18 odličnih i sjajno predstavljenih ideja izabere najbolje, a uz nagradu najboljem timu “Smart Buddy” dodijeljene su i druge nagrade. Tako je žiri odlučio da su dva tima imala podjednako sjajne ideje i prototipe, i to Girls Power, tim srednjoškolki iz Istočnog Sarajeva i tim Five Nine iz Mostara i Gračanice kojima će biti omogućena profesionalna i mentorska podrška za dalji razvoj njihovih rješenja i prilika da se priključe startap zajednici uz podršku IT Girls inicijative i HUB 387. Dodijeljena je i Specijalna nagrada koja će djevojkama iz tima Solar Girls omogućiti da se povežu sa hardverskom zajednicom u zemlji i usavrše svoj prototip solarnog drveta.

Osim certifikata o učešću, ono što su sve učesnice dobile i što će svaka istaći jesu dva dana druženja, uzajamne pomoći, podrške, osnaženja i osjećaja pripadnosti zajednici koja je sve veća, snažnija i spremnija da se uhvati u koštac s brojnim izazovima:

“Ovdje sam jer želim učiniti neku promjenu u svijetu, jako mnogo mi sve ovo znači, širi mi vidike i olakšava studiranje. Trenutno stanje u svijetu, a pogotovo u BiH je alarmantno, i ovo su lijepa druženja gdje sam okružena sa jakim i snažnim ženama koje žele da naprave barem jednu stvar koja će pomoći jednoj grupi ljudi. Naša aplikacija i web stranica zovu se “Zero hunger” i cilj je da restorane uveže sa organizacijama, javnim kuhinjama i migrantskim kampovima i omogući im prevoz viška hrane kako bi bila dostavljena do onih kojima je potrebna i kako se ne bi bacala.”, kaže Harisa Obradović, s Fakulteta informacionih tehnologija u Mostaru i članica tima “Five Nines”. Milica Papak iz Srednje škole u Drvaru, koja je na hakatonu s timom “PetBook”, kaže kako je tu da nauči nešto novo, stekne neka nova iskustva i prijateljstva i završi projekat koji je počela:

“Projekat je dobar, i nadam se da ćemo ga uspjeti uspješno i ostvariti. Dio tima je iz Drvara i manji dio iz Sarajeva i zajedno smo se spojile oko jednog cilja – da realizujemo našu ideju koja se zove “PetBook”. Radi se o mobilnoj aplikaciji u vidu društvene mreže preko koje bi korisnici mogli da stave oglas za udomljavanje i potražnju životinja. Aplikaciju bi mogli koristiti i organizacije i azili.”, kaže Milica.

Na hakatonu je s timom “Ideal day” bila i Adna Medošević s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

“Zajedno sa svojim timom koji čine i djevojke iz Novog Travnika, Tuzle i Visokog na ovom hakatonu razvijamo prvi prototip naše aplikacije. Ranije smo pobijedile na Youth Festivalu i osvojile odlazak u Graz. Okupili smo se ponovo nakon toliko sedmica da razvijemo aplikaciju i stručnom žiriju predstavimo naš kod. Veoma je dobra organizacija, radujem se što ponovo mogu raditi sa svojim djevojkama, da sam naučila dosta o samom programiranju te dosta o timskom radu i kako je to voditi jedan tim”, kaže Adna, a važnost timskog rada ističe i Milica Mirnić iz Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banja Luci koja je tu s timom “Power Girls”:

“Za Inicijativu smo čuli u školi, a kako smo već imali jednu ideju za projekat odlučili smo da iskoristimo priliku i malo više proširimo znanje o kodiranju, naučimo nešto novo i družimo se. Prijavili smo svoj projekat koji je prošao i danas smo u Sarajevu. Super nam je na hakatonu, mentorice su odlične i mnogo su nam pomogle”.

Tim “IBU Girls” odlučio se pozabaviti poboljšanjem pristupa zdravstvenih usluga građanima:

“Razvijamo platformu MojPregled.ba. Kada smo se prijavljivale na ovaj hakaton razmišljale smo o ciljevima održivog razvoja od kojih smo izabrali par i shvatili da se više od tih ciljeva može riješiti ovom platformom, konkretno cilj koji se odnosi na zdtravlje i blagostanje”, kaže Elvedina Omerhodžić s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

“IT Girls su snažne – odvažne i hrabre!”

Mentorice koje su imale priliku raditi s timovima ističu kako je iza njih sjajno iskustvo te ne kriju oduševljenje energijom, snagom, željom za novim znanjem i kreativnošću koje su djevojke pokazale tokom #CodeLikeITGirl hakatona:

“IT Girls su snažne – odvažne i hrabre. Iako veoma mlade, jednako su odlučne da zrelošću odraslog i energijom mladosti riješe neke od dugogodišnjih problema naše zajednice. To je zaista inspirirajuće!Vidjeti odjek svog dosadašnjeg profesionalnog i ličnog iskustva, i akumuliranog znanja, u nekoj 20 godina mlađoj verziji sebe, je za mene predivno iskustvo te svojevrsna nadogradnja mene same”, kaže Merana Sadiković koja iza sebe ima uspješnu dugogodišnju karijeru koju je u IKT sektoru gradila u ulozi programerke, sistem inženjerke, biznis analitičarke i projekt menadžerice.

Sara Lerota, mentorica i poslovna trenerica za više od 50 lokalnih i inozemnih IT startupa, kaže kako događaji u organizaciji ITGirls već duže vrijeme značajno doprinose građenju IT vještina mladih djevojaka:

“Kao dodatni, vrlo važni segment ovakvih događaja navela bih još i povezivanje djevojaka međusobno te s mentoricama i organizatoricama, što učesnicama otvara prozor u jedan novi svijet, pun informacija i prilika za daljnji razvoj, te mrežu kolegica i kolega u IT&business sektoru koji ih razmjenom iskustava mogu motivirati na nove korake u IT industriji u budućnosti. Izuzetno zadovoljstvo i čast mi je biti dijelom jedne ovakve inicijative i radujem se budućim sličnim prilikama da zajedno dajemo potporu mladima u BIH”.

Sve više djevojaka zainteresiranih za nauku, tehnološka rješenja i IT sektor

Djevojke su tokom 36-satnog hakatona u 18 timova imale priliku da pokažu svoj potencijal, da pokrenu pozitivne promjene u društvu i ponude rješenja za probleme u zajednicama sa kojima se bh. društvo svakodnevno susreće, te svoje ideje prezentovati sedmočlanom žiriju, sastavljenom od predstavnika IT Girls inicijative, Evropske unije u Bosni i Hercegovini, privatnog IT sektora i akademske zajednice.

Članica žirija Bojana Mrkić, stručnjakinja u polju komunikacija i upravljanja projektima kaže kako je divno vidjeti da postoji toliko djevojaka iz cijele BiH koje zanimaju nauka, tehnološka rješenja i IT sektor:

“Toliko djevojaka koje su vrijedno radile tokom ova dva dana – nisu se dizale sa stolica, i koje su voljne da provedu dva dana u zatvorenom prostoru, da se takmiče za najbolju ideju. Od znanja koje su pokazale na prezentacijama, istraživanja koja su provele, apsolutno sam oduševljena i žao mi je što nismo sve timove mogli proglasiti najboljim, i kad bi imale 10 dana ne mogu da zamislim šta bi sve bile u mogućnosti da zajedno urade”.

Učesnice hakatona došle su iz Novog Travnika, Sarajeva, Živinica, Visokog, Bihaća, Cazina, Turbeta, Travnika, Viteza, Drvara, Hadžića, Živinica, Ilijaša, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle, Kiseljaka, Bugojna, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Busovače, Banjaluke i Prijedora.  Imale su priliku i da nauče kako doći od ideje do rješenja kroz razvoj Business Model Canvasa, osnove Python programskog jezika, alate Power BI i Power Apps, načela upotrebe grafičkih elemenata prilikom razvoja mobilnih aplikacija, razvoj vizuelnog identiteta, te osnove digitalnog marketinga.

Kao zajednička inicijativa tri UN-ove agencije (UNDP, UNICEF i UN Women) IT Girls od 2015. godine radi sa djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. vijeku, kao i na izgradnji samopouzdanja djevojčica i mladih žena kako bi se poboljšalo njihovo puno i aktivno učešće u IT i drugim odabranim studijskim oblastima, kao i njihovo učešće na tržištu rada.


Postani IT Girl
Klikni ovdje