,

Žene u IT sektoru kao tema Konferencije inženjerstva u Tuzli

Piše: Maja Nikolić

Jedan od najznačajnijih panela tokom održavanja bosanskohercegovačke sedmice inžinjerstva u Tuzli bio je razgovor sa ženama – liderkama u ovom polju. Među njima je bila i Tanja Madžarević, projektna koordinatorica IT Girls Inicijative podržane od Ujedinjenih nacija BiH-a koja aktivno radi na osnaživanju djevojčica i žena i povećanju njihove vidljivosti u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT).

“Od 2015. godine do danas IT Girls inicijativa radi na tome da omogući djevojčicama pristup tehnologiji i usvajanju novih digitalnih vještina potrebnih u 21. vijeku, podizanju svijesti o značaju većeg učešća žena i djevojaka u IKT sektoru, te povećanju ekonomskih mogućnosti za žene na radnom tržištu . IKT sektor predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora u BiH, nudeći najbolje plaćene poslove u zemlji, ali ipak u IKT sektoru je zaposleno 3 puta više muškaraca nego žena, što mi unutar ove inicijative želimo da mijenjamo”, istakla je ona.

S obzirom na statističke pokazatelje o zastupljenosti djevojaka i žena u IKT oblasti u BiH i šire, bilo u obrazovanju ili sektoru zapošljavanja, očigledno je da postoji potreba za osnaživanjem djevojaka i žena da se više uključe u informacione i komunikacione tehnologije kako bi imale jednaku mogućnost da profitiraju od tog rastućeg sektora i doprinesu njegovom daljem razvoju. S druge strane, radno tržište i društvo općenito će imati koristi od većeg učešća žena u IKT-u u smislu dodatnih kapaciteta i ljudskih resursa, koji će doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda.

“Zbog stereotipa i predrasuda prisutnih u našem društvu, kao i zbog slabe informiranosti o STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblastima  u školama, te zastarjelim planovima i programima iz informatike, djevojčice se jednostavno ne usuđuju ući u izučavanje ovih oblasti dok su u osnovnim školama. To rezultira malim brojem upisanih djevojčica u tehničke srednje škole i fakultete, odnosno malim procentom žena na tržištu rada u IKT sektoru”, kaže Tanja Madžarević.

Tokom panela „Women in Tech“, govorila je i Merana Sadiković Mandžukić, tehnička direktorica CTO Emerging Markets Consultants d.o.o.BiH. Merana je svoju karijeru zajedno sa suprugom posvetila cyber sigurnosti, te razvojem poslovnih aplikacija.

“Na početku mog studija nas je bilo 11 djevojaka među 120 studenata, a na kraju 3 od 30 diplomanta. Međutim, ja sam uvijek uživala jer su me kolege čuvale i pazile. Tada nisam primjećivala rodne razlike, ali ako ćemo realno govoriti one zaista postoje. Također, vidim da su sada mlađe djevojke sve više osnažene i samosvjesne”, kazala je Merana Sadiković Mandžukić.

Profesorica Nerdina Mehinović, dekanesa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli radi na unaprjeđenju svih tehnoloških procesa na fakultetu i osnaživanju studenata. “U vrijeme kada sam ja studirala, nas je bilo samo 4 djevojke. Također, prvi put u historiji Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, na njegovom čelu je dekanesa – odnosno žena. To znači da postoje pomaci. Ove godine je pokrenuta i sekcija „Žene u inžinjerstvu“ što znači da mi možemo uspjeti”, rekla je dekanesa Mehinović i iznijela podatak da je danas na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli od ukupnog broja upisanih studenata 40 posto djevojaka. Djevojčice i žene sve su poželjnije i kreativnije u IT sektoru što pokazuju njihovi brojni rezultati kroz projekte ili natjecanja.

IT Girls je zajednička inicijativa tri UN agencije – UNDP-a, UNICEF-a i UN Women koja posvećeno radi sa djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. vijeku, kao i na izgradnji samopouzdanja djevojčica i mladih žena kako bi se poboljšalo njihovo puno i aktivno učešće u IT i drugim odabranim studijskim oblastima, kao i njihovo učešće na tržištu rada.

“Mi smo zaista ostvarili izvanredne rezultate u protekle četiri godine. Prošli mjesec smo npr. održali prvi hackathon (takmičenje u maratonskom programiranju) #CodeLikeITGirl samo za djevojke i žene. Pridružilo nam se više od osamdeset učesnica uzrasta od 16 do 25 godina iz 22 grada, koje su razvijale digitalne proizvode u svrhu društvene koristi. Pokazali smo da ovakav vid takmičenja ima višestruku korist, jer djevojke nisu samo programirale u toku ovog takmičenja, već su imale priliku da nauče nove vještine kroz održane radionice u toku takmičenja, da se međusobno udružuju i razmjenjuju svoje ideje, ali i pokažu svoje viđenje problema u njihovim zajednicama koje ih tište”, poručila je Tanja Madžarević, projekt koordinatorica IT Girls inicijative.

Search
IZDVOJENE VIJESTI