,

Završena prva obuka za nastavnice i nastavnike osnovnih škola u okviru projekta “IT Girls dolaze u vaše škole”

U okviru projekta “IT Girls dolaze u vaše škole”, koji pripada IT Girls inicijativi – zajednička inicijativa tri UN organizacije u BiH (UNDP, UNICEF i UN Women) 24. – 26. februara 2022. godine održana je trodnevna Arduino obuka nastavnika i nastavnica osnovnih škola.

Na prvoj, od predviđene dvije obuke, prisustvovale su nastavnice i nastavnici iz osnovnih škola koji rade na predmetima informatike, fizike, matematike i tehničkog odgoja osnovnih škola iz Federacije BiH i Brčko Distrikta.
Obuka je obuhvatala praktično učenje kroz upotrebu Arduino setova kojima su opremljene osnovne škole u kojima nastavno osoblje radi. Od ukupno 20, njih 16 obuku je pratilo uživo u hotelu „Hollywood“ Ilidža, a za 4 učesnice/učesnika obuka je omogućena i online.

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” je podržan od Ambasade Kraljevine Švedske, a implementira ga Naučno-umjetničko udruženje “Laboratorium” iz Tuzle.

IT Girls inicijativa od 2016. godine radi na prevazilaženju digitalnog rodnog jaza i promociji jednakih mogućnosti za djevojčice i dječake u STEM obrazovanju, pristupu tehnologijama, kao i zagovaranju za rodnu ravnopravnost na tržištu rada i društvu.

Partneri na projektu “IT Girls dolaze u vaše škole” su 8 ministarstava obrazovanja, kao i 22 osnovne i 28 srednjih škola iz cijele BiH.

 

.

Search
IZDVOJENE VIJESTI