,

IT Girls dolaze i u vaše srednje škole!

STEM oblasti uvijek su zauzimale posebno mjesto u obrazovanju, no njihov značaj u digitalnom dobu u kojem živimo danas je još i veći.

Složit ćete se da je neophodno da se digitalna pismenost ogleda i kroz rodnu prizmu, te da djevojčice treba da budu jednako digitalno pismene kao i dječaci.

Kako bismo postigli smanjenje postojećeg digitalnog jaza kada je u pitanju zastupljenost žena u IKT sektoru, kako u obrazovanju tako i na tržištu rada, ključno je da uspostavimo sveobuhvatan, dobno prilagođen odgoj i nastavu u oblasti STEM predmeta kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Na tome, još od 2016. godine aktivno rade IT Girls, inovativna inicijativa tri UN organizacije u BiH, UNDP, UNICEF i UN Women.

Na projektu pod nazivom „IT Girls dolaze u vaše škole“ od 24. do 26. marta ove godine, implementacijski partner UNICEFa Naučno-umjetničko udruženje „Laboratorium“ iz Tuzle, organizovao je prvu obuku “Arduino za sve” za nastavnice i nastavnike srednjih škola kako iz Federacije BiH i Brčko distrikta.

Na obuci hibridnog tipa (uživo i online), koja je održana na Ilidži u Sarajevu, učestvovalo je 38 učesnica i učesnika.

Obuka je obuhvatala praktično učenje kroz upotrebu Arduino setova kojima je UNICEF opremio srednje škole u kojima nastavno osoblje radi.

Cilj je da se praksa osnivanja IT Girls klubova koji već postoje u određenom broju osnovnih škola, u Federaciji BiH i Brčko distriktu, nastavi i u srednjim školama kako bismo dodatno motivisali i podržali djevojčice i djevojke da se u većem broju uključe i zainteresuju za IT obrazovanje.

U narednom periodu, a u okviru ovog projekta, planirana je i edukacija prema Arduino priručnicima, nastavnica i nastavnika osnovnih i srednjih škola Republike Srpske, te je s tom namjerom na obuci ovaj put bila prisutna i profesorica Marina Marinković iz JU “Gimnazija” Banja Luka koja se priprema za ulogu master edukatorice.

Obuku su sjajno vodili mr.sci. Muamer Halilović, diplomirani inženjer elektrotehnike, i mr.sci. Ajla Halilović, dipl. matematičarka i informatičarka.

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” podržan je od Ambasade Kraljevine Švedske.

 

Search
IZDVOJENE VIJESTI