,

Novu školsku godinu započinjemo sa edukacijom master edukatorica i edukatora

IT Girls inicijativa ozbiljnim je koracima kročila u novu 2022/2023. školsku godinu sa projektom “IT Girls dolaze u vaše škole”.

Ovoga puta u Tuzli, od 25. do 27. avgusta održala se druga obuka za nove master edukatorice i edukatore.

Edukacija je kreirana i održana s ciljem osiguranja što većeg broja stručno educiranog kadra koji će moći da pruže podršku nastavnicama i nastavnicima, te će održavati buduće Arduino radionice koje su planirane za znatno veći broj nastavnica i nastavnika.

Na obuci koja je trajala tri dana učestvovalo je 6 nastavnica i 4 nastavnika iz osnovnih i srednjih škola Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta.
Kroz tri dana obuke, podijeljene u dva dijela, učesnice i učesnici su se pripremali za ulogu master edukatorica i edukatora primarno iz tehničkog dijela koji se odnosi na napredno poznavanje koncepata elektronike i programiranja u kontekstu rada s Arduino platformom.

Obuku su vodili mr.sci. Ajla Halilović, dipl. matematičarka i informatičarka, i mr.sci. Muamer Halilović, diplomirani inženjer elektrotehnike.

Drugi dio radionice, bio je posvećen edukaciji iz rodno-odgovornih metoda podučavanja.

Edukatorica Selma Mustačević, koordinatorica rodnog programa u udruženju “Amica Educa”, je kroz različite iskustvene vježbe naglasila zašto je bitno kreiranje IT Girls klubova u  kontekstu povećanja zastupljenosti djevojaka i žena u IKT sektoru.

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” realizira udruženje Laboratorium Tuzla kao implementacijski partner UNICEF BiH, a uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Švedske.

Čestitamo svim master edukatoricama i edukatorima i radujemo se budućoj saradnji.

Search
IZDVOJENE VIJESTI