Katja Butterweck

Ne bojte se, lakše je nego što mislite.

Katja Butterweck svog prvog robota programirala je 2013. godine, tokom prakse u kompaniji ABB (Asea Brown Boveri). Nakon prakse je shvatila da želi raditi s robotima, a danas je jedna od uposlenica ove kompanije, na poziciji inžinjerke na razvoju aplikacija.

Šta Vas fascinira u robotici?

Za mene je najfascinantnija činjenica bila da se roboti koriste u različitim industrijama, pa se uvijek suočavate sa novim izazovima. Svaki dan je drugačiji. Ponekad radim na robotima, smišljam kako riješiti određenu korisničku aplikaciju ili testiram najnovije ažuriranje softvera. Ostalim danima radim u (kućnom) uredu gdje je ponekad fokus na izradi tutorijala, pružanju podrške kupcima, razvoju novih hardverskih i softverskih paketa sa i bez vanjskih dobavljača, istraživanju i razvoju, menadžmentu proizvoda ili razmijeni informacija sa kolegama na globalnoj razini.

Kako vidite ulogu kobota tokom pandemije?

Kolaborativni roboti ili koboti pomažu mnogim kompanijama tokom pandemije, od stvaranja učinkovitije postojeće proizvodnje do pružanja podrške laboratorijskim radnicima u testiranju uzoraka na COVID19. Jasno je da posebno male i srednje kompanije mogu imati koristi od jednostavne i brze integracije koju nude koboti.

Koji bi bio Vaš savjet djevojkama koje razmišljaju o karijeri u robotici?

Moj savjet bi bio – Skinite sa interneta RobotStudio, potražite nekoliko videa sa uputama i napravite prve korake u programiranju prvog robota. Licenca je besplatna do kraja godine. Ne bojte se, lakše je nego što mislite.