,

IT Girls Ljetna škola: Digitalne vještine za osmišljavanje gradova budućnosti

Ljeto je idealno vrijeme za školu?

Ako ne vjerujete, u nastavku vam donosimo utiske sa Ljetne škole iz Banja Luke.

IT Girls u saradnji sa Future City inicijativom i DigitalBIZ projektom, te zajedno sa Udruženjem za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine (DIGI.BA) su organizovale Ljetnu školu u Banjoj Luci u trajanju 10 dana u prostorijama Inovacionog Centra Banja Luka.

Dvadeset djevojčica je imalo priliku da nauči osnove animacije i 3D modeliranja, te da zakorače u svijet virtualne realnosti (VR). Profesorica Selma Rizvić je sa nama podijelila zadovoljstvo zbog velikog interesa mlađih naraštaja za VR tehnologiju, ali i svijet IKT-a: “IT Girls Ljetna škola bila je posebno iskustvo za mene. Naviknuta na rad sa studentima, energija ovih djevojčica bila je izazov i zadovoljstvo. Njihova kreativnost vraća nadu u budućnost. Naš tim je uživao i sjajno smo se zabavili u Banjoj Luci. Virtualna realnost je definitivno novi medij i sada imamo 20 djevojčica koje to razumiju.

Uz pomoć profesorice Rizvić, kao i ostalih predavača Bojana Mijatovića, Ede Škalje i Sanje Milović, djevojke su zavirile u svijet animacije i virtualne stvarnosti i pri tome seodlično zabavile.

Zamislile su kako treba izgledati Banja Luka budućnosti, svoju ideju pretočile u virtualnu realnost pomoću digitalnih vještina koje su usvojile tokom treninga, a svoje projekte su uspješno prezentovale posljednji dan treninga pred trenerima i roditeljima.

Ali nisu se zabavljale samo djevojčice!

Roditelji su također imali priliku na trenutak pobjeći iz sadašnjosti i zakoračiti u virtualnu budućnost.

Iz Banja Luke odlazimo jako sretne i pune utisaka i divnih uspomena. Radujemo se narednom druženju!

Search
IZDVOJENE VIJESTI