,

“Who run BiH? – IT Girls!” Slavimo Dan djevojaka i žena u IKTu i spremne smo da mijenjamo svijet

Podizanje svijesti o važnosti razvoja IKT industrije u Bosni i Hercegovini, a posebno naglasak razvoja i prisustva žena i djevojkama koje žele biti dio ovog sektora uvijek je vrijedan pažnje.

IT Girls inicijativa je svakako jedan od primjera dobre prakse i snažan vjetar u leđa djevojčicama i djevojkama koje svoje buduće obrazovanje i karijeru vide u IKT sektoru.

Podsjećamo, IT Girls inicijativa je inicijativa tri UN agencije u BiH, koje su je udruženo 2015. godine pokrenule a koja je do danas iznjedrila stotine IT Super Girls, i  dala im vještine, samopouzdanje i oslonac da se usmjere ka STEAM obrazovanju i karijerama u IKT sektoru u Bosni i Hercegovini.

Kroz IT Girls i druge projekte, UN agencije su u prethodnih nekoliko godina opremile preko 100 škola i obučili preko 200 nastavnika i nastavnica u STEAM oblastima, i taj broj nastavlja da raste.

Kao i svake godine, UN u BiH i ove godine obilježava Dan djevojaka u IKT-u.
Tim povodom 27. aprila 2023. godine u Sarajevu, u Dječijoj kući sa početkom u 10 sati održat će se zajednički događaj kao kruna istrajnog rada  i postignuća IT Girls inicijative i drugih projekata koje vode UNDP, UNFPA, UNICEF, i UN Women u BiH pod nazivom “Who Run BiH – IT Girls!

Ovaj događaj održava  se s ciljem promocije učešća djevojaka u IKTu, njihovog umrežavanja sa predstavnicima IKT kompanija, te prezentacije projekata koje su djevojke sa svojim nastavnicima i nastavnicama razvile u školama u sklopu IT Girls inicijative i drugih projekata UN agencija.

 

Search
IZDVOJENE VIJESTI