,

Projekat “IT Girls u školama” nastavlja unapređivati obrazovanje u BiH! 

U saradnji sa UN organizacijama u Bosni i Hercegovini (UNDP, UNICEF i UN Women), obučavamo nastavni kadar osnovnih škola Federacije BiH i Brčko distrikta.

Arduino obuka se ovaj put održala u predivnom okruženju na Bjelašnici, tokom tri intenzivna dana (28.8 – 30.8.2023. godine). Naši sjajni master edukatori Muamer Halilović i Ana Naletilić uradili su izvanredan posao.

Nastavnici i nastavnice koji predaju matematiku, tehnički odgoj, informatiku i fiziku stekli su vrijedne vještine.

Prvog dana smo se upoznali, lagano zaronili u svijet Arduina i testirali poznavanje Arduino platforme.

Drugi dan smo proučavali načine spajanja i programiranja aplikacija. Nastavnici i nastavnice su naučili kako koristiti Arduino setove u školi i stvarati zajedničke STEAM projekte sa svojim učenicima i učenicama.

Treći dan radionica bio je posvećen rodno-odgovornim metodama podučavanja i važnosti obrazovanja djevojaka i žena u STEM oblastima.

Ekspertica u ovoj oblasti, Draga Gajić, pripremila je odlične primjere i pokazne vježbe kako bi svima približila ovu temu na najbolji mogući način.

Razgovarali smo o svim izazovima s kojima se suočavaju učenici i učenice u toku obrazovanju i kako napraviti pozitivne promjene u tom pravcu.

IT Girls inicijativa radi od 2016. godine na unapređenju pristupa djevojčica i djevojaka tehnologiji i promociji jednakih mogućnosti u STEM obrazovanju. Takođe, zagovaramo rodnu ravnopravnost na tržištu rada i društvu.

Kroz IT Girls inicijativu UNICEF podržava razvoj digitalnih vještina djevojčica i djevojaka u BiH. UNICEF implementira ove aktivnosti uz podršku DP World, a u partnerstvu sa ministarstvima obrazovanja u BiH i naučno-umjetničkim udruženjem Laboratorium.

Search
IZDVOJENE VIJESTI