Irma Ravkić je doktorantica na doktorskom programu u KU Leuven, u Belgiji i uspješna bh. informatičarka koja naredne korake namjerava napraviti u Los Angelesu kao postdoktorantica na UCLA-u.

Razgovarao: Haris Dedović

IT Girls: Koji su bili tvoji prvi koraci u IT-u?

Kod mene je to rano počelo. Kao dijete nisam imala svoju sobu, nego sam slobodno vrijeme za igru provodila u očevoj radionici u kojoj bih se ja igrala sa žicama, knjigama, pločama. Otac je bio amater u elektronici tako da sam tada zavoljela to sve. Također, u osnovnoj školi, moj nastavnik informatike je tražio od mene da idem na takmičenja iz informatike, što ja i nisam baš toliko voljela. Uvijek me je vukao za rukav. Međutim, na kraju se ispostavilo da mi je on bio velika inspiracija da radim to što radim.

IT Girls: Zašto nisi voljela takmičenja?

Izbjegavala sam takmičenja inače. Uvijek sam imala osjećaj da je previše stresno da ne uživam u tome. Voljela sam da stičem znanja, ali ne da se takmičim. Ne samo iz informatike – iz bilo čega! On me je nekako privukao da ja to shvatim kao izazov, da ne mora da bude stresno uvijek… Naročito iz informatike, malo je djevojaka išlo na takmičenja. Tako da sam bila okružena dječacima koji su nekad znali mnogo više od mene. Međutim, naš nastavnik je i moju drugaricu i mene motivisao da i dalje nastavimo i uvijek je govorio da je sve što radimo super.

IT Girls: Koliko zainteresovanost za video igre ima veze sa zainteresovanošću za programiranje?

Mislim da nema puno veze. Jer, bilo ko može biti zainteresovan za igrice, ali poslije kad se upiše elektrotehički fakultet to je razlika. Tamo imate matematike, fizike i ostale predmete i nije baš onako kako se zamišlja u srednjoj školi.

IT Girls: Jesi li ti voljela igrice?

Jesam, ali to nikad nije bio razlog da nastavim sa IT-em. Veća euforija je meni bila kada ukucaš svoj prvi kod ili nešto sam napraviš da računar uradi, pa onda to testiraš. To uzbuđenje je nemjerljivo. To je mnogo bolje, nego samo igranje igrica.

IT Girls: Dobitnica si Googleove Anita Borg stipendije. Šta to znači u svijetu IT-a?

Prvo što je bitno naglasiti je da se ova stipendija dodjeljuje u Americi, Aziji, Evropi, Bliskom Istoku i Africi. Znači konkurencija je velika. S druge strane, bitnost ove stipendije je da je Anita Borg bila američka informatičarka i ona je osoba koja je započela sve ovo što mi danas pokušavamo da radimo, znači da uključimo žene u tehnologiju uopšte. Ona je osnovala Institut za žene u tehonolgiji.

IT Girls: Koliko je teško dobiti tu stipendiju?

Vrlo teško. Sama aplikacija nije toliko komplikovana. Standardna neka procedura – pismo preporuke, CV i tako dalje. Međutim, uz to se predaje i esej na koji komisija jako obraća pažnju. Tu djevojke treba da pokažu svoju strast prema kompjuterskim naukama i isto tako bi trebale da budu aktivne u svom okruženju, da pospješuju kompjuterske nauke, da ih promovišu. Naravno i ocjene trebaju biti visoke.

IT Girls: To si dobila za doktorski rad. Planiraš i post-doktorski studij. Gdje i o čemu?

Selim se u Los Angeles. Tamo ću da radim jedno vrijeme kao postdoktorantica na UCLA-u? tako da ću jedno vrijeme da vidim da li mi sviđa to što ću raditi. Post doktorat bi bio u polju neurologije, znači kako primjeniti mašinsko učenje na polje neurologije. Onda ću vidjeti šta poslije. Imam priliku da ostanem da predajem na jednom od njihovih koledža ili ću aplicirati za neku IT kompaniju. Sve zavisi kako će mi se svidjeti tamo.

IT Girls: Zašto misliš da treba više žena u IT-u?

Prvi razlog zašto žene treba da budu u IT-u je zato što nema razloga da ne budu! Jer, jedina stvar koja žene sputava da uđu u IT su te tradicionalne vrijednosti, podjela na muške i ženske poslove, manjak samopouzdanja koji proizlazi iz tih vrijednosti. Ono što djevojke, žene treba da shvate jeste da te predrasude uopšte “ne piju vodu”. Djevojke su jednako sposobne da se bave tehnologijom kao i muškarci.

Drugi razlog je što se IT industrija konstantno razvija i treba nam više IT stručnjaka. A ako isključimo žene, to je pola populacije. To je čista matematika. Brojčano treba više ljudi u IT-u.

Treći razlog je zbog timskog rada. Ako ima više različitosti u jednom timu, tim bolje funkcioniše.