Ljiljanu Vasojević-Radovanović, direktoricu IT odjela Grada Banja Luka i pionirku digitalnog sektora, ljubav prema matematici je dovela u IT industriju, a raznolike tehnološke mogućnosti zaintrigirale su je toliko da je u IT branši izgradila cijelu svoju karijeru. Otkako je prije 17 godina stigla u Odsjek za informatiku u Gradskoj upravi Grada Banja Luke, simultano je razvijala, kako IT odjel, tako i zdrav timski duh među uposlenicima unutar tima za koje kaže da su jednako bitni kao i same vještine rada.

Šta vas je opredijelilo za profesiju i koliko je, uopšte, u vremenu kad ste odabrali da se bavite računarima i programiranjem, bilo drugačije biti djevojka u IT-u u odnosu na danas? Kako ste, i kad, odabrali baš IT za svoje polje djelovanja?

Kroz čitavo školovanje matematika mi je bila najzanimljiviji i najdrаži predmet. Ona definitivno otvara put logičnom, ali i apstraktnom poimanju svijeta oko nas. Slijedom toga ide i moj izbor za elektrotehničku srednju školu, a potom i upis na Elektrotehnički fakultet. A onda, na fakultetu, definitivno opredjeljenje za IT oblast koja me intrigirala i za koju sam pretpostavljala da mi neće nikad dosaditi. Tako da bih rekla da je moj izbor bio prirodan i intuitivan. Biti djevojka – studentica ETF-a tada i danas, nije se puno razlikovalo, procenat djevojaka na mom smjeru bio je gotovo 50%, što je slično današnjem stanju. Ovo je nešto što govori o obrazovnoj kulturi koja je tada vladala, ali i ide u prilog tome da su djevojke i tada prepoznavale izuzetnu vrijednost IT diplome, tj. akademskog zvanja i znanja koje se u praksi može pretočiti u vrlo širok spektar sjajno plaćenih i priznatih poslova.

Vaša karijera u IT industriji je duga i plodonosna. Koje biste iskustvo s početka karijere izdvojili kao posebno afirmativno?

Svoja prva i najvrijednija poslovna iskustva sticala sam na matičnom fakultetu (ETF Banja Luka) gdje sam gotovo 7 godina radila kao stručni saradnik na raznim projektima. Rad u malom, fleksibilnom timu sa izuzetnim mentorom bio je presudan za moju ličnu spoznaju šta sve mogu i koje oblasti me interesuju. Moja preporuka svim djevojkama je da biraju  poslove u kojima će moći da uče od najboljih i koji će im dati dovoljnu širinu da prepoznaju dalji pravac sopstvene karijere. Za mene je bilo vrlo bitno, i korisno, znati profilisati sebe, tj. prepoznati one oblasti u kojima se najbolje snalazim i koje mi najviše „leže”.

Skoro 17 godina radite u Odsjeku za informatiku u Gradskoj upravi Grada Banja Luka. Koliko se mijenjala vaša pozicija od vašega dolaska do danas? Kako se nosite za IT izazovima koje poslovna svakodnevnica donosi?  

Dolazak u Gradsku upravu na mjesto šefa novoformirane službe bio je veliki poslovni izazov ali i prirodan nastavak moje profesionalne karijere. Često u šali kažem da sam tada došla na IT ledinu, i da je trebalo dosta truda i znoja da na njoj nikne ozbiljna poslovna IT platforma kakva je ona danas. Mnogo projekata i posla je iza mene. Izuzetno sam ponosna što sam od službe, koju sam bukvalno našla samo na papiru, uspjela da stvorim generator promjena u poslovanju lokalne uprave. Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo svjesnosti i podrške rukovodstva o nužnim promjenama u poslovanju, ali i male, vrlo složne, vrijedne i efikasne grupe ljudi oko mene. Oni su i danas tu, tiho i predano projektuju, programiraju, usaglašavaju i održavaju sve IT sisteme i servise bez kojih bi rad gradske uprave bio nezamisliv. Timski rad i duh su podjednako neophodni kao i stručna znanja i vještine i ja nastojim da njegujem i podržavam tople međuljudske odnose u svojoj službi. Cijenim da je pravi čovjek/žena na početku i kraju svake uspješne poslovne priče.

A, što se mene tiče, kako se služba formirala i ekipirala, tako je i moja funkcija iz operativnog prerastala u menadžersku funkciju. Naučila sam mnogo: i kroz zahtjeve koji su se postavljali pred mene i kroz rješenja koja je trebalo implementirati. Iskustvo je važan temelj poslovnih odluka ali, neophodno je i stalno lično i stručno usavršavanje, razgovor sa kolegama, ali i krajnjim korisnicima, primjena dobrih praksi iz regije i otvoren um za nove stvari.

Koji je vaš recept za privlačenje većeg broja djevojaka IKT sektoru, a šta bi bio vaš savjet za njihovo ohrabrenje i preuzimanje inicijative? Šta biste izdvojili kao prednost karijere u IT sektoru?

IT sektoru nedostaje veliki broj IT stručnjaka, ali kadrova drugih profila, prvenstvno zbog multidisciplinarnosti projekata i sistema koji su krajnji proizvodi. IKT oblast je privlačna i zbog svog dinamičnog razvoja koji stvara stalnu potrebu za velikim broj stručnih kadrova. Lepeza poslova je jako široka i mislim da će biti još šira. Mogućnost rada od kuće je također nešto što djevojkama može biti vrlo zanimljivo i privlačno. Ukratko: velika mogućnost zaposlenja/samozaposlenja, dobro plaćeni poslovi, širok spektar poslova, mogućnost razvoja karijere i univerzalnost vještina/znanja koje daju veliku slobodu pri izboru, ne samo poslodavca, već i mjesta življenja su prednosti koje bih posebno istakla.

Prema vašemu iskustvu, šta treba da mijenjamo u zemlji, od obrazovnoj i odgojnog, do profesionalnog, da bi djevojčice i djevojke bile ravopravne učesnice u razvoju IT industrije, a time i u razvoju društva? Šta možemo učiniti da izbalansiramo odnose?

Prvi koraci – uvođenjem predmeta informatika u osnovnu školu su već napravljeni – ali nisu dovoljni. Tako npr. u praksi – škole nemaju adekvatan kadar za ovaj predmet, niti sredstava za opremu – te izostaje praktična primjena stečenih znanja. Potrebna su dodatna sredstva i mjere, kako bi što više đaka bilo stvarno informatički pismeno po završetku osnovne škole. Paralelno s tim, predložila bih da se poveća broj drugih vidova privlačenja djevojčica ovoj oblasti – specijalne radionice, konkursi, kreativne zone i sl.

Koja je vaša poruka djevojčicama koje sanjaju da promijene svijet svojim inovacijama i IT rješenjima?

Osluškuj sebe i sanjaj, prepoznaj šta želiš i hrabro kreni ka tome.