Mia Koprivica

U IT –u je budućnost, ne dozvolite da se ta budućnost desi bez vas

Mia Koprivica se programiranjem bavi 5 godina, sa iskustvom rada kao IOS developer. Trenutno je na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru, te radi kao predavačica na Bookvar-u, platformi za online učenje.

Zašto si se odlučila za rad u IT sektoru?

Želja mi je oduvijek bila baviti se informatikom, stoga kada sam završila srednju školu upisala sam Informacijske tehnologije u Mostaru. Nisam imala predznanje u programiranju, na prvoj godini fakulteta sam se počela baviti programiranjem i shvatila sam da je moja odluka da krenem u IT bila ispravna. Nedugo nakon toga, na internetu – gdje nam je sve dostupno – završila sam neke online kurseve, kao i MS Skills centar koji nam je pružio mogućnost besplatnog pohađanja kurseva da bismo unaprijedili  svoje znanje u određenim IT tehnologijama. Također sam imala priliku prisustvovati raznim IT konferencijama, koje su mi omogućile da budem u toku sa novostima u IT svijetu.

Reci nam malo više o tvom svakodnevnom poslu – kako izgleda jedan tvoj radni dan?

Moj radni dan je jako zanimljiv. Prije svega predavačica sam na Bookvar-u, te se bavim pripremom i snimanjem IT kurseva. Dio dana provedem usavršavajući svoje znanje u tehnologiji koju predajem, a drugi dio snimam lekcije u studiju. Radim sa mladim ljudima, razmjenjujemo iskustva te pomažemo jedni drugima. Trudim se kroz pripremu lekcije da što više i što bolje prenesem svoje znanje ljudima koji tek ulaze u svijet programiranja.

Šta te motiviše u poslu kojim se baviš?

Najviše me motiviše to što pravimo kurseve za ljude koji žele naučiti programirati i baviti se programiranjem. Programiranje i IT su svakim danom sve popularniji, te mi je drago biti dio startupa koji nastoji da približi to znanje ljudima u našoj regiji. Također, motiviše me to što prenosim svoje znanje i što sam pronašla još jedan način da to znanje iskoristim, osim rada u programiranju. Svakim danom naučim nešto novo i to me motiviše da svakim danom dolazim sa osmijehom na posao. Na poslu imamo opuštenu atmosferu i posao se završi na vrijeme.

Je li programiranje teško?

Programiranje nije teško, ali iziskuje interesovanje i koncentraciju da biste naučili tehnologije i proširivali znanje svakodnevno. Prvo što trebate jeste da shvatite u kojem programskom jeziku želite naučiti programirati, da li je to razvijanje mobilnih aplikacija ili web stranica itd. Također trebate biti uporni i voljeti ono što radite. Jako je bitna vježba.

Da li moraš dobro znati matematiku da bi programirala?

Mislim da je potrebno osnovno znanje, odnosno da je potrebno razumjeti logiku. Svako programiranje je zasnovano na razumijevanju logike i što boljem rješavanju nekih problema unutar programskog jezika/ okruženja.

Šta bi poručila djevojčicama koje žele naučiti programirati?

Poručila bih da nije sramota ne znati, sramota je nemati želju da naučite. Stereotip je da je programiranje muški posao. Programiranje je posao i za djevojke koje imaju želju da nauče i da napreduju u IT svijetu. Zahtijeva posvećenost i rad, ali se može naučiti samostalno i može vam osigurati zanimljiv a i dobro plaćen posao. Samo trebate biti uporni u onome što radite, za strah nema mjesta. U IT –u je budućnost, ne trebate dozvoliti da se ta budućnost desi bez vas.