Studentica četvrte godine na smjeru za računarske nauke, Rialda Spahić je mlada i talentovana programerka koja je jedan dio svog vremena posvetila podučavanju djevojčica osnovama izrade web stranica u okviru “Postani IT Girl” treninga.

Studentica si četvrte godine na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, smjer računarske nauke i inžinjeringa. Šta je bilo presudno u odabiru ovog fakulteta?

Dok sam bila tinejdžerka, voljela sam da igram video igrice u jednom Internet klubu u kojem sam radila vikendima i da održavam računare koji su se tu koristili. Tako je raslo moje interesovanje za tehnologiju. Nisam znala šta su programeri, to mi je izgledalo suviše daleko i misteriozno što mi je još više pobudilo znatiželju. Zadnji razred gimnazije sam odlučila da kažem “ili informatika ili ja ne znam šta drugo” i tako sam, uz podršku roditelja i sestre, upisala kompjuterske nauke i inžinjering. Moram da priznam da sam bila prestravljena jer sam se “upustila” u nešto meni gotovo sasvim nepoznato. Dala sam sve od sebe da razumijem ono što ću da radim i da se trudim kako bih stigla učiti sve na vrijeme. Kada bih se vratila četiri godine unazad, sve bih ponovila isto! Već od prve godine sam išla na dodatne IT kurseve i seminare što je samo ojačalo moju ljubav prema ovom predivnom svijetu budućnosti.

Da li misliš da si donijela dobru odluku?

Da! Uradila sam ono što sam svim srcem željela, uprkos strahu i neznanju i silnim predrasudama i stereotipima. Kroz moj studij su mi se otvorila mnoga vrata u svijetu informacionih tehnologija i svojim radom sam se trudila da idem u korak sa kolegama i brzim razvojem tehnologije u svijetu, te da podstaknem i edukujem i mlade generacije da prate svoje snove! IT pruža beskonačne mogućnosti i to uvijek ponavljam svima koji se dvoume da li da krenu ovim putem. Danas je tehnologija neizbježna i dio je svih nas, bez obzira na to čime se bavimo. Mi smo stalno online i stalno smo “digitalno povezani” jedni sa drugima. Elon Musk je rekao “Mi smo već kiborzi. Imamo digitalnu verziju sebe, online verziju sebe u obliku email-a, društvenih medija i svega onog što svakodnevno činimo. Mi već imamo super-moći, kroz svjetski pristup pametnim telefonima i računarima. Imamo više moći nego što je predsjednik SAD-a imao prije 20 godina. Možemo odgovoriti na bilo koje pitanje, imati video konferenciju sa bilo kim, bilo gdje, slati poruke milionima ljudi, odmah! Činiti nevjerojatne stvari. Ali to je samo početak. “

Zašto misliš da su žene manje zastupljene u sektoru informacionih tehnologija?

Od malena djevojčicama se prije daju lutke nego mehanika da se igraju i da istražuju. Mnoga ispitavanja su dovela do zaključka da to kako odgajamo djevojčice i dječake ima veliki uticaj na njihova interesovanja. Na sreću, ovo se polako mijenja u svijetu, uz pomoć nevjerovatnog razvoja ehnologije. Kada uđete u IT kompaniju ili bilo koje drugo okruženje inžinjera, vidjet ćete više muškaraca nego žena i to samo obeshrabruje mlade djevojke da se zainteresuju za IT, jer smatraju da to nije za njih i samo okruženje im to nameće. Meni su govorili iste stvari, “ma daj gdje ćeš ti tamo, pa ti si mala i plava, znaš li uopšte išta da radiš na kompjuteru, jesi li ikada popravila kompjuter?” To je jako pogrešno. Pogrešno je predstavljen i posao programera. To je mnogo više od sjedenja pred mračnim ekranom ili popravljanja mehanike. Mislim da je, zahvaljujući medijima, većini jasnije šta je taj poziv uopšte i čime se mi zapravo bavimo, te da je to jedan cijeli spektar zanimanja, mnogo usitnjen, ali povezan i dostupan, te itekako zabavniji nego što je to predstavljeno u filmovima.

Radila si u jednoj IT kompaniji, da li ti je bilo teško studirati i uporedo sa tim i raditi ?

Stalno sam trčala sa predavanja na tramvaj pa u kompaniju i obrnuto. Dnevno sam znala po 3-4 puta ići rutom od Ilidže do Centra, pa onda kasno navečer kući, čak i na dodatne kurseve ili konferencije. Vikendima često imam sličan raspored. Iako zvuči jako zamorno, meni je to ustvari davalo dodatnu energiju i još više me inspirisalo da samo nastavim da radim to što radim. Kada radite nešto što volite i što vas interesuje, ništa vam ne bude teško. Izaberi da radiš ono što voliš i nećeš morati raditi niti jedan dan.

Šta je prednost IT karijere?

Prednost IT karijere je širok spektar zanimanja kojima možete da se bavite, sjajna radna atmosfera i stalni napredak i učenje, te svakodnevno pomicanje svojih granica. Interesantno je ući na Facebook i razmišljati koji su to algoritmi bili potrebni da se napravi takav jedan medij. Steve Jobs je rekao “Svako bi trebao da uči da programira jer vas to uči kako da razmišljate” i stvarno je istina! Kada učite programiranje, na sve oko sebe gledate drugačije. A pored toga, možete da programirate bilo gdje, samo vam je potreban vaš računar i dobra internet konekcija!

Kako si čula za IT Girls inicijativu ?

IT Girls sam pratila na društvenim mrežama, ali svoj angažman na prvom Postani IT Girl treningu u Sarajevu sam dobila preko Microsoft Student Partner programa, gdje sam sa kolegicama Eminom Prljom i Mirelom Pešković bila trenerica i na moju radost i ostala dio predivnog tima koje čine drage IT Girls koje su započele ovu digitalnu revoluciju!

Bila si angažovana kao jedna od trenerica na Postani IT Girl treninzima, možeš li nam nešto reći o svojim iskustvima u radu sa djevojčicama?

Nakon prvog ‘Postani IT Girl’ treninga su mi se samo otvarala vrata za druge projekte i nova poznanstva. Ovo mi je jedno od najljepših iskustava koje sam imala u svoje 22 godine. Radila sam na treninzima u Sarajevu, Srebrenici, Mostaru, Banjoj Luci, te na dodatnim organizovanim IT Girls događajima. Nisam bila svjesna da su čak i tako mlade generacije obeshrabrene kada je riječ o tehnologiji, a živimo u 2017. godini! Nevjerovatno je kada upoznate djevojčice koje žele da nauče nešto novo i da prave super stvari, da znate da ste barem malo uticali na njihov pogled na izbor zanimanja. U stalnom smo kontaktu sa svim polaznicama naših treninga i mogu da tvrdim sa sigurnošću da je ovakvo nešto bilo itekako potrebno u našoj državi jer pravimo veliki korak za mlade generacije na kojima će da ostane budućnost BiH. Ponosna sam na cijeli tim koji radi neumorno i punog srca da pomogne mladim  djevojkama da slijede svoje snove.

Ubrzo treba da diplomiraš, kakvi su tvoji planovi za dalje ?

Diplomiram za manje od tri mjeseca i plan mi je da upišem master studij te da radim u jednoj od IT kompanija. To ne znači da ću prestati da se bavim edukacijom mladih ljudi, nego baš naprotiv, svo znanje koje stičem i koje budem sticala ću nastaviti dijeliti kroz edukacije i treninge.

Koji je tvoj lični moto?

Nikog ne treba da bude strah ako nešto ne zna, a posebno da se obeshrabre sa riječju “ne”. Svaki dan pomjerajte svoje granice i rezultati toga će se pokazati i prije nego što se okrenete. Naša okolina je puna ljudi koji žele da dijele iskustva i znanja, tako da znajte da ćete uvijek imati podršku gdje god se okrenete, a jednog dana ćete i sami biti podrška generacijama poslije vas!

Koja je tvoja poruka za djevojčice koje su trenutno pred izborom buduće karijere?

Samo slijedite ono što volite jer jednom kada uplovite u svijet svoje struke, nećete se osvrtati i pitati kako bi bilo da ste postupile drugačije. Kada imate želju i ljubav, zasigurno ćete biti dobri u onome što radite, a ako ste dobri u onome što radite i volite, vaš radni dan neće nikada biti dug.