Nakon dvogodišnje karijere u računovodstvu Hatidža se odlučuje za promjenu u karijeri, te upisuje Fakultet informacionih tehnologija (FIT) u Mostaru. Tu odluku pojašnjava govoreći kako se posao računovođe svodi na evidentiranje prošlih događaja, dok ona želi da kreira budućnost. Sad radi na održavanju interno razvijenih aplikacija Raiffeisen banke, a kombinacija ekonomije i IT-a je definitivno izdvaja iz mase.

Razgovarala: Senka Imamović

Intervjue uglavnom počinjem s pitanjem – odakle ti na ETF-u. Kod tebe je priča malo drugačija, zašto Hatidža upisuje Ekonomski fakultet?

S obzirom na to da se moje srednjoškolsko obrazovanje privodilo kraju, a ja još uvijek nisam znala šta upisati, došla sam do zaključka da je ekonomija nepogrešiva odluka. Bila sam dobra sa brojevima pa sam smatrala da je računovodstvo logičan izbor.

Nakon završenog fakulteta si radila i u struci. Koliko dugo?

Nakon što sam diplomirala upisala sam Master studij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Paralelno s tim odlučila sam da položim ispite za sticanje zvanja certificiranog računovođe. U tom periodu mog života moja karijera je izgledala čisto ekonomski, bez ikakvih primjesa informatike. Nakon uspješno položenih ispita i dobijanja licence ovlaštenog računovođe, dobila sam i priliku za posao u struci. Kao referentica u računovodstvu radila sam dvije godine.

Zašto si odlučila promijeniti struku i početi raditi na svojoj prekvalifikaciji? Odakle ideja da to bude upravo IT?

Kroz rad u računovodstvu oduševila me činjenica koliko je razvoj računovodstvenih softvera olakšao posao računovođe. Međutim, uvidjela sam da se posao računovođe svodi na evidentiranje prošlih događaja, a ja želim da kreiram budućnost. Upravo to je pobudilo želju u meni da budem ta koja kreira softver, bilo da se radi o „Hello world!“ ili eneterprise rješenjima.

Šta te odbijalo od informatike pri prvom upisivanju fakulteta?

U momentu kada sam završavala srednju školu, nisam poznavala mnogo žena koje se bave IT-em. Informacione tehnologije sam zamišljala kao strogo tehničku struku u kojoj sam vidjela samo muškarce. Iz tog razloga nisam bila sigurna koliko bih se dobro snašla u takvom okruženju. S druge strane, koliko zapravo maturant kao mladi čovjek može znati koje je idealno zanimanje za njega.

Zašto baš FIT u Mostaru? Imaš iskustvo redovnog studenta i onog na distance learningu (DL). Možeš li uporediti ta dva iskustva i reći kako je bilo kombinirati studij s radom?

Od poznanika koji su već studirali FIT čula sam sve najbolje o tom fakultetu. Svidjelo mi se što je najvećim dijelom orjentisan na programiranje, te što već na trećoj godini studente u potpunosti pripremi za rad u struci. Osim toga, odgovaralo mi je što ima opciju DL studija, jer nisam bila u prilici za preseljenje u Mostar kako bih pratila nastavu obzirom da sam tada upisala drugu godinu master studija na EFSA. DL studij je blago zahtjevniji od redovnog obzirom da student nema priliku slušati predavanja svakodnevno. Međutim, osoblje FIT-a se zaista trudi olakšati studij DL studentima koliko god su to u mogućnosti, pa smo tako imali i jedan oblik online konsultacija kao i online lekcija postavljenih na Youtube. Moram priznati da raditi i studirati uporedo zahtjeva dosta rada i volje, te odlične organizacione sposobnosti. Potrebno je postaviti prioritete te biti spreman žrtvovati male želje u cilju ličnog napretka.

Trenutno si u Raiffeisen banci. Možeš li detaljnije objasniti svoju poziciju?

Trenutno radim kao Application Support Administrator, odnosno na održavanju core sistema banke. Budući da IT sektor Raiffeisen banke broji preko 80 zaposlenika veliki dio aplikacija je interno razvijen. Sa mnom u timu su još tri kolege, a naš posao uključuje održavanje interno razvijenih aplikacija banke. Da malo pojednostavim, kada korisnici imaju problem u radu neke aplikacije, prijavljuju incident koji mi preuzimamo u rad. Rad na incidentu obuhvata pregledanje i analiziranje programskog koda, simuliranje situacije koju je korisnik kreirao, prepoznavanje problema, te pronalaženje i implementacija rješenja. Posao je dosta dinamičan, te se svakodnevno susrećemo sa novim izazovima.

Kako je raditi u timu s tri muškarca?

Odlično. Zabavno je i veselo, potpomažemo se međusobno i odlično funkcionišemo kao tim.

Kad uporediš svoje sadašnje radno iskustvo s onim u računovodstvu, koje su najveće prednosti IT-a?

U poređenju s mojim iskustvom u ekonomiji rad u IT-u je znatno dinamičniji. Osim toga, rezultat rada je vidljiviji i lakši za procijeniti. Pošto i privatno programiram, posebno mi se dopada mogućnost da kreiram nešto što će sutra koristiti određeni broj ljudi.

Da li si nekad doživjela negativne komentare vezane za tvoju odluku da nastaviš sa školovanjem i karijerom usmjerenom na IT?

Ne. Reakcije na moje školovanje su uvijek bile pozitivne, te sam često dobijala i pohvale na račun istrajnosti, želje za učenjem i napretkom. Nikada nisam doživjela ništa negativno vezano za to što želim da se bavim IT-em.

Da ponovo upisuješ studij, da li bi postupila drugačije?

Da ponovom upisujem studij vjerovatno bih upisala IT. Međutim, zadovoljna sam i ponosna na to kako se moje školovanje odvijalo jer ekonomija i IT je jako dobra kombinacija, a to je upravo ono što me izdvaja iz mase.

A zašto se ekonomija i IT tako dobro slažu po tvom mišljenju?

Ekonomija i IT su dobra kombinacija jer se međusobno upotpunjuju. Danas je teško zamisliti bilo koji dio ekonomije bez IT-a. S obzirom na to da se na velikim projektima IT i ekonomija često preklapaju, teško je povući liniju razgraničenja između ta dva sektora. Upravo zbog toga je  znanje o ekonomiji cijenjeno na takvim projektima.

Koji su tvoji planovi za budućnost, u kojem polju bi još htjela napredovati?

Budući da trenutno radim u bankarskom sektoru voljela bih napredovati u poljima u kojima bi moje znanje IT-a i ekonomije najviše došlo do izražaja.

Šta bi poručila neodlučnim djevojčicama o izboru profesije, koje možda baš razmišljaju o karijeri u IT-u?

Ukoliko je karijera u IT-u ono o čemu razmišljaju poručila bih im da budu hrabre i da prate svoje želje. Iz ličnog iskustva mogu reći da posao ekonomistice nije ništa više pogodan za djevojke u poređenju sa poslom u IT-u. Informacione tehnologije su širok pojam, te je mnogo različitih puteva kojima mogu graditi svoju karijeru. Kroz edukaciju i radionice najbolje će pronaći koji dio IT-a je idealan za njih.