Jasminka Hasić Telalović je doc. dr. na računarskim naukama na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo, koordinatorica programa za Računarske nauke i Softwareski inžinjering i šefica odsjeka za inženjerstvo na IUS-u

Razgovarao: Haris Dedović

IT Girls: Koje predmete predajete?

Moja uža specijalnost unutar računarskih nauka je kompjuterska grafika. To je jedan predmet koji se izučava nakon što se steknu osnovna znanja iz računarskih nauka. To nam je predmet na četvrtoj godini. Dok se dođe do mog predmeta, ja predajem još Osnove programiranja, Programske jezike i tako te neke osnovne predmete koji vas dovedu do te specijalnosti.dsc05276

IT Girls: Koliko ukupno predmeta predajete?

Naša norma na IUS-u je tri predmeta po semestru. To je ukupno šest predmeta godišnje.

IT Girls: Vratimo se malo na početak. Kako ste odlučili da idete u smjeru IT-a?

Ja sam kćerka inženjerke. Otac mi je ekonomista. Moj brat, on je ekonomista, ja sam inženjerka. Ja sam samo uvijek radila ono što sam voljela da radim. Ustvari, kad sam ja bila djevojčica, programiranje je bilo u samom početku. To su oni prvi računari, rudimentalne igrice, grafika nije postojala. Ono čime se danas bavim je tada bilo crtanje dvodimenzionalnih kockica. A kako sam došla do informatike? Kroz matematiku. Moja prva ljubav je matematika i to je nešto što sam ja od početka školovanja zaista voljela. Išla sam na takmičenja iz matematike i bavila sam se matematikom. Išla sam u informatičku gimnaziju. Imali smo i programiranje – Basic, Pascal i tako to. Ali kada sam zaista krenula sa informatikom – to je bilo na univerzitetu. Studirala sam u Americi i dobra stvar tamo je da vi ne morate odmah da odlučite šta ćete studirati kad se upišete. Znači vi otprilike krenete nekim putem, ali možete i na drugoj godini fiksirati šta je to vaše usmjerenje i tim putem idete dalje. Ja sam krenula nekako generalno inženjerskim smjerom. Uzimala sam tako neke matematike i uzela sam jedan predmet programiranja. Onda sam vidjela da to meni stvarno ide i da to volim i da je to jako korisna stvar. Nakon prvog završenog semestra sam odlučila da je to put kojim želim da idem. Jer to je nauka u kojoj ja mogu da primijenim matematiku, ali još uvijek se vidi produkt toga. Mogu da uradim nešto što je primjenjivo, što koristi ljudima.

IT Girls: Gdje ste završili univerzitet?

Dodiplomski studij na univerzitetu New Hampshire, smjer Matematika i kompjuterske nauke, magistrirala sam kompjuterske nauke na Brown univerzitetu, a doktorirala sam inženjerstvo na Warwick univerzitetu u Velikoj Britaniji.

IT Girls: U imenu vaših studija se nigdje ne pojavljuje grafika, a kažete da se bavite većinski time?

Poređenja radi, reći ću vam šta sam ja radila za doktorat, a šta moja trenutna doktorantica radi. Ja se ne bavim grafikom sa strane dizajna, nego programskim dijelom kako se proizvodi neka grafika. Trodimenzionalna grafika je nešto što još uvijek nije moguće uraditi u realnom vremenu. Ne možete napraviti 30 slika u sekundi. Ne možete napraviti model da ga renderirate u realnom vremenu. To su prekompleksni algoritmi da bi se mogli izvršiti u vremenu potrebnom da bi mi vidjeli kao ljudskim okom. Ja sam radila na smanjenju vremena za te algoritme, da bi oni mogli da budu u realnom vremenu. Moja doktorantica sada radi na high dynamic range slikama. Velika većina trenutnih tehnologija koje sad imamo su low dynamic range slike. To znači da, na primjer, kada slikamo nekoga ili nešto, a vani je sunce, šta radimo? Okrenemo se suncu leđima, a objekat stavimo ispred izvora svjetlosti. Zašto se to radi? Jer, ako uslikamo sa izvorom svjetlosti ispred, imamo taman objekat slikanja i previše svijetlu pozadinu. Razlog tome je što low dynamic range tehnologije nisu u mogućnosti da prihvate cijeli raspon svjetlosti koji mi vidimo. Nije potrebno puno da imate scenu koja se ne može prikazati sa low dynamic range slikama. Solucija je high dynamic range. To je kompletno novi obrazac sa harwareom i softwareom koji može podržati high dynamic range, tj. može podržati cijeli raspon svjetlosti. High dynamic range je se može dobiti tako da imate jedan poseban hardware samo za to. Trenutno u svijetu postoji samo nekoliko kompanija koje se time bave. Da biste kupili jedan ekran koji može da podrži high dynamic range, potrebno je otprilike 30.000 eura. Znači to još uvijek nije široko komercijalna stvar. Slična situacija je i sa kamerama. Znači, jako skupa oprema. Način na koji možete dobiti high dynamic od low dynamica je algoritam koji se zove deghosting algoritmima, gdje uslikamo više slika za različitim nivoom svjetlosti, ali da izbjegnemo moguća pomjeranja unutar same slike. Moja doktorantica se trenutno bavi razvojem tih algoritama i njihovom praktičnom upotrebom.

IT Girls: Da li ste nekada radili u IT industriji?

Jesam i u Americi i ovdje. I sada, jako puno sarađujem sa IT industrijom u Sarajevu. Od svoje druge godine fakulteta, počela sam da radim u jednoj IT kompaniji i pokušavam ovdje da prenesem svoje iskustvo. Za vrijeme studija sam radila 20 sati sedmično, a ostatak sam studirala. Zbog toga sam imala najbolje auto od sve raje. (Smijeh) Malo, crveno, sportsko auto što je za studenta velika stvar.

IT Girls: Je li bolje u IT-u u akademskoj ili industrijskoj karijeri?

Ja više volim akademsku. Ona daje više slobode.

IT Girls: Kako biste ocijenili bh. IT industriju?

Jako zdrava industrija koja traži ljude. Zaposlenje u IT-u je veoma lako. Ja sam radila na jednom projektu USAID-a „Moja praksa“, gdje smo napravili dobru saradnju sa firmama. Dosta tih firmi počinje i da plaća praktikante. Krećemo se u jednom dobrom smjeru, gdje će već studenti moći dobro da zarađuju i žive od svog rada uz studij.

IT Girls: Trenutno vodite jedan interesantan projekat u sklopu univerziteta. O čemu je riječ?

harrypotter

To je novi projekat koji kreće sada u septembru, a tiče se rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju. Zove se SAGE (Strategic Action for Gender Equality) i u sklopu je Horizon 2020, koji je okvirni projekat Evropske unije i koji je jako prestižan. Tiče se toga da mi u našoj državi imamo jako dobar procenat djevojaka koje studiraju tehničke nauke. To je možda zaostavština iz prijašnjeg sistema. Te studentice su nerijetko među najboljim studentima, sve im to dobro ide. Međutim, onda kad krenemo u visoko obrazovanje, broj asistentica koje su ostale da rade na fakultetima je možda malo manji nego broj asistenata. Broj docentica je još manji. Broj vanrednih profesorica je dosta manji. Kada dođemo do zvanja redovnog profesora, što je najviše akademsko zvanje, broj je strašno mali. Tu vidimo da nekako na tom putu gubimo žene, te da žene ne napreduju jednako dobro kao muškarci u akademskoj karijeri. Isto tako ako pogledate naše institucije visokog obrazovanja. Žene malo učestvuju u donošenju odluka. Univerzitet u Sarajevu nikad nije imao ženu rektoricu. U Tuzli je trenutno V.D. rektorica žena i mislim da je u Mostaru nekad bila ili je trenutno žena na toj poziciji. No, to su izuzeci. Ovaj program implementiramo sa šest evropskih partnera univerziteta. Neki od njih su iz zemalja gdje su oni ovaj problem već razmatrali i imaju konkretne mjere kako da se pristupi balansiranju tog broja prisustva žena u odlučivanju u visokom obrazovanju, ali i napredovanju žena u akademskoj karijeri. U naredne tri godine, kroz ovaj program, koristeći njihova rješenja i podršku ćemo da pokušamo da popravimo stanje i u Bosni i Hercegovini.

IT Girls: Koliko trenutno na vašem univerzitetu ima žena na IT studijama?

Nemam realne pokazatelje još uvijek, ali rekla bih da ima više muškaraca. U okviru ovog projekta ćemo analizirati i te podatke. Ono što vam mogu reći je da su nerijetko žene najbolje studentice IT-a. Recimo ove školske godine najbolja studentica na cijelom univerzitetu je djevojka koja je završila kompjuterske nauke, Azra Musić, i ona će ostati da radi kao asistentica na našem univerzitetu.

IT Girls: Kada bi vas neko na ulici pitao šta biste rekli djevojkama i djevojčicama koje se omišljaju da li da idu u IT?

Ne samo djevojkama. I djevojkama i dječacima bih rekla; ako vas iole zanima idite u IT. To je jedna jako zanimljiva disciplina i imate mnogo mogućnosti zaposlenja bilo gdje u svijetu. Osim toga, uglavnom su u IT-u fine radne atmosfere, imate puno slobode. Čak i u Sarajevu imate neke IT firme koje daju neograničen broj dana godišnjeg odmora, nepostojanje radnog vremena i sve je do vas. Tako da, i djevojkama i mladićima – idite u IT.

IT Girls: Da li ste vi sretni sa svojim poslom?

Apsolutno.