Nermina Durmić

Žene mogu iskoristiti IT kao alat za postizanje ciljeva u drugim oblastima

Nermina je profesionalno u IT-u već sedam godina. Smatra se sretnom jer je vrlo rano prepoznala šta želi i voli raditi te je u oblasti IT-a završila sva tri stepena obrazovanja, zaključno sa 2014. godinom. Danas je najveći dio svog radnog dana Product Manager u firmi Mistral Technologies, a uz to je i profesorica na Internacionalnom Burch Univerzitetu u zvanju docentice, te suosnivačica i trenerica u Bosnia Agile organizaciji.

Razgovarala: Senka Imamović

IT Girls: Imate bogato iskustvo rada u IT firmama. Možete li spomenuti na kojim pozicijama ste do sad radili, i šta Vaša pozicija danas u Mistralu podrazumijeva?

Moje odgovornosti kao Product Managera u Mistralu su dvojake: s jedne strane radim sa klijentima na definiciji i otkrivanju proizvoda kojeg žele u konačnici da dobiju, a s druge strane radim sa razvojnim timom na aktivnostima realizacije istog. Moje prvo radno iskustvo je bilo na poziciji QA inženjerke, sa koje sam prešla na poziciju Business Analysta, kako bih došla do tačke na kojoj sam sada.

IT Girls: Radite i kao predavačica na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Zbog čega ste se odlučili i na rad sa studentima/cama te kako je usklađivati radne obaveze?

Bez obzira koji aspekt života je u pitanju, nikada se ne fokusiram samo na jednu stvar. Volim raznovrsnost i dinamičnost, pa je ta moja osobina uticala i na moje profesionalne pozive. Radne obaveze usklađujem tako što svoja predavanja baziram na onome što vidim u praksi, što je studentima i daleko korisnije u odnosu na teoretske power point prezentacije. Uz to, Mistral je firma koja maksimalno podržava svoje uposlenike u ostvarivanju njihovih ambicija, što meni predstavlja i motiv i olakšicu u bogatom dnevnom rasporedu.

IT Girls: Da li više volite predavati ili raditi kao Product Manager u Mistralu?

Volim oboje, zato i radim oboje paralelno. S tim da akademski angažman ne bih nazvala „predavanjem“, nego radom sa studentima, i to je ono što volim. Razlika je velika. Ukoliko bih ipak morala da izaberem jedno između prakse i akademije, trenutno bih izabrala rad u praksi zbog raznovrsnosti znanja koje svaki dan stičem.

IT Girls: Imate iskustvo i kao studentica i kao predavačica. Kada povučete paralelu između studentica ETF-a Vaše generacije i studentica Burcha sad, kakve razlike primjećujete?

Omjer djevojaka koje upisuju IT fakultete se jeste malo promijenio, ali ne drastično. Ne bih mogla izdvojiti neke značajne razlike u ta dva perioda, a da se vežu primarno za IT studente. Ono što se meni među studentima IT-a uvijek jako sviđalo jeste drugarstvo, timski rad, opuštenost i međusobno poštivanje bez obzira na spol.  Ista atmosfera se održala i danas.

IT Girls: Su-osnivačica ste neprofitnog udruženja Bosnia Agile. Čime se ono bavi?

Bosnia Agile udruženje okuplja IT profesionalce iz regije kako bi dijelili znanja o razvoju softvera, sa fokusom na lean i agile metodologije. Organizujemo razne treninge, druženja i godišnju konferenciju BA Day, koja se održava u oktobru. Pored IT profesionalaca, na našim događajima su uvijek dobrodošli i IT studenti.

IT Girls: Koliko studenti/ce na predmetima vezanim za STEM (Science/Technology/Engineering/Math) uče praktične stvari koje im trebaju danas?

Ono što jeste problem na našim fakultetima je što se često dešava da na papiru u opisu predmeta stoji jedno, a studenti slušaju drugo – u zavisnosti od interesa, i na žalost i znanja i stručnosti profesora. Nadalje, na našim fakultetima dosta fali praktičnog rada, ili čak eventualnog povezivanja fakulteta sa IT firmama. Mi smo kao Mistral Technologies prije par godina bili zainteresovani da ostvarimo saradnju sa fakultetima u IT oblasti, međutim nismo naišli na pozitivne reakcije. Stoga smo kreirali Mistral školu gdje učimo naše diplomce programiranju kroz praktičan rad, i do sad smo uspješno ispratili dvije generacije.

IT Girls: Kako, i da li je uopšte moguće, mijenjati kurikulume naših obrazovnih institucija i osavremeniti ih?

Moguće je, samo treba volje i strpljenja. Opet ponavljam, razlog zbog kojeg još uvijek imamo zastarjele kurikulume nije nemogućnost kreiranja novih, nego nedostatak kadra koji ŽELI da prilagođava svoja predavanja novim tehnološkim dešavanjima, jer to iziskuje dosta energije i truda. Tako da imamo jedan ustaljeni sistem koji se rutinski ponavlja godinama. Željela bih da napomenem da ovom prilikom generalizujem, postoje tu i profesori koji zaslužuju duboko poštovanje zbog znanja koje nose i kojeg neprestano usavršavaju, te zbog načina na koji rade sa studentima. Takve profesore ja još uvijek zovem „profesore“, a ne „kolega“ iz razloga što od njih još uvijek imam mnogo toga da naučim.

IT Girls: Da li treninge i radionice koje djevojčice uče programirati smatrate dobrim načinom njihovog uključenja u IT?

Da, svakako. S tim da bih ipak malo modifikovala ideju – radionicu bih pretvorila u „djeca u IT“ čiji bi uslov bio da među polaznicima postoji jednak broj dječaka i djevojčica. To je omjer kojem težimo u IT, a i djevojčice bi imale bolji osjećaj realnog okruženja.

IT Girls: „Djevojke jesu manje zainteresovane, ali ne i manje sposobne“, je bio Vaš komentar kao članice žirija tokom naše ITGirls manifestacije u Sarajevu. Ko su, po Vašem mišljenju, akteri koji moraju raditi na promjeni i većem uključivanju  djevojaka u IT i kako raditi na njihovom samopouzdanju?

Prije bih rekla interesovanju, nego samopouzdanju. Dobra ideja je upravo ovo što Vi radite – pozvati IT djevojke da pričaju o svojim IT iskustvima, ali što da ne i IT momke? Oni mogu reći kako izgleda imati djevojku kao kolegicu i koliko bi zapravo željeli više kolegica, a ne kolega.

IT Girls: Kakvu budućnost predviđate za žene u IT-u?

Tehnologija je ušla u sve pore našeg života, tako da je sve veći broj IT stručnjaka uopšte, pa tako i žena. Mislim da će u tom polju uvijek brojčano dominirati momci, ali ne drastično. Od žena koje nisu sklone IT-u očekujem da IT pametno iskoriste kao alat za postizanje ciljeva u drugim oblastima.

IT Girls: Poruka djevojčicama koje razmišljaju o programiranju?

Radite uvijek ono što volite. Ukoliko još uvijek postoji mišljenje da je teško biti žena u IT, onda razmišljajmo tako da je lakše podnijeti eventualnu poteškoću na putu ka onome što volimo, nego lahkoću onoga što ne volimo.

IT Girls: Ako imate nešto za dodati, a nisam pitala, budite slobodni dodati.

Ništa osim da za naše djevojčice i djevojke uvijek stojim na raspolaganju za savjet, pomoć ili usmjerenje.