Naida Isabegović, 24-godišnja C# developerka u firmi ABC Software Development, u ovoj godini je zacementirala svoj status jedne od bh. liderica u oblasti IT-ja: uspješno je diplomirala Primijenjenu matematiku, postala je dio Super IT Girls plemstva, a onda se uputila u Veliku Britaniju na profesionalno usavršavanje kao jedna od dobitnica ovogodišnje stipendije Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Sa Naidom smo razgovarali o prednostima IT profesije, njenim idejama kako zainteresirati što više djevojčica za IT, te ličnim planovima za budućnost.

Kakva si iskustva donijela sa “British BIH Fellowship Programme” Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i mogu li se neka od njih primijeniti u bh. IT zajednici?

Ono što se činilo zajedničko i nama i djevojkama iz Velike Britanije je to da, generalno gledajući, djevojčice još od najranijeg doba, stvore određenu averziju prema bilo kakvom “tradicionalno” muškom zanimanju, kao što je trenutno inžinjerstvo bilo kakvog tipa. Mi treba da radimo na tome da razbijemo sve muško-ženske stereotipe, i da generalno svoj djeci, a ponajviše djevojčicama, pokažemo da mogu postići i biti sve ono što žele ukoliko ulože dovoljno rada i truda. S obzirom na veliku potražnju za programerima i developerima, kako svugdje u svijetu tako i kod nas, mislim da će nekim prirodnim tokom doći do određenog povećanja broja djevojaka i žena u IT sektoru, te o planovima za daljnjim napredovanjem u IT struci.

Otkud interes za IT-jem i što je oblikovalo tvoju želju da se školuješ u IT sektoru?

Moja želja je prvobitno bila da se bavim istraživačkim radom i primjenama matematike u fizici. Igrom slučaja nakon što sam upisala Primijenjenu matematiku, mogla sam birati između finansijskog i računarskog smjera. Zbog ogromnog rasta popularnosti IT-ja u zadnjih desetak godina, odlučila sam se za računarski smjer, nakon čega sam uvidjela da programiranje u velikom dijelu sadrži mnoge karakteristike koje čine matematiku upravo ono što jeste, kao npr. logika, kritičko razmišljanje, rješavanje problema, predikcija odnosno razmišljanje unaprijed itd. Nakon toga, sve je ostalo dolazilo prirodno i prestala sam razmišljati o nekim drugim usmjerenjima. Što se tiče budućnosti, nisam zatvorena za nove izazove, uvijek sam spremna da učim nove i zanimljive stvari a i generalno stagnacija nije dobra ni za koga. Uvijek se treba kretati, napredovati i težiti ka boljim i većim stvarima.

Koliko dugo radis u ABC Software? Na kojoj poziciji radiš, koliko ti znači što si dio uspješnog tima i kako izgleda jedan tvoj prosječan radni dan? Kakva je ekipa u ABC Software? Koji je omjer ženiskih i muških članova ekipe u BiH?

Započela sam svoju obuku u firmi codeNest d.o.o. u januaru 2017. godine. U maju 2017.g. sam počela raditi kao Java backend developer. U januaru 2018.g. sam počela raditi za firmu ABC Software Development kao Web developer, što radim i sada. Na poziciji sam Junior software developera i moj prosječan dan se sastoji uglavnom od izvršavanja taskova koji su mi bili dodijeljeni od strane team leada ili projekt menadžera. Atmosfera je poprilično opuštena, gledamo da svi budemo tu jedni za druge, što je i najbitnije, zato što najviše možemo naučiti od drugih kolega. Nadamo se porastu broja ženskih uposlenica.

Što ti je tvoj interes za IT-jem donio u životu, a koje su prednosti zaposlenja/rada u IT sektoru naspram ostalih poslova?

Interes za IT-jem mi je donio zaposlenje čak i prije nego što sam završila školovanje, što je u današnjim uslovima u BiH skoro pa nemoguće u nekim drugim sektorima. Ne mogu govoriti sigurno, iz razloga što nisam radila druge poslove, ali prednost je definitivno to što se većinom radi sa mladim ljudima koji su spremi da rade, uče i napreduju.

Jedna si od Super IT Girls, prepoznata si kao uzor djevojčicama koje žele da se oprobaju i dokažu u ovom polju. Koliko ti je to značajno?

Jako mi je drago što imam tu čast da već u dvadeset i četvrtoj godini mogu biti uzor mladim djevojčicama i djevojkama. Kako i svi ostali, tako i ja radim na tome da osiguramo bolju budućnost za sve nas, a nema boljeg načina za to do da kroz svoj primjer pokažemo i drugim, mlađim ljudima šta smo sve sposobni uraditi tako da svi oni mogu naučiti od nas i na našim greškama.

Kroz IT Girls inicijativu radila si na motivisanju djevojčica da počnu razmišljati u smjeru IKT sektora. Možeš li nam reći više o samom radu sa djevojčicama, kakva su njihova očekivanja, želje, možda strahovi?

Djevojčice generalno imaju problem s tim da nemaju dovoljno samopouzdanja ili misle da, ukoliko nisu apsolutno savršene u nečemu, da ne trebaju to ni da rade. Ali sve su uvijek voljne za komunikaciju, prijedlog, usmjerenje i učenje, što su po mom mišljenju bitnije osobine od samog znanja, zato što se sve da naučiti ukoliko ima volje za tim.

Poruka djevojčicama koje sanjaju da promjene svijet svojim inovacijama i IT rješenjima?

Postavljajte pitanja, dižite ruke, natjerajte ljude oko vas da saslušaju vas i vaše ideje. Borite se za sebe i za svoje ciljeve, jer sve je moguće postići sa dovoljno truda i rada. Vodite se izrekom “čovjek uči dok je živ” i ako se ikada osjećate kao da ne znate nešto dovoljno dobro da biste to započele, sjetite se te izreke i bacite se na posao.

Kakvi su tvoji daljnji planovi po pitanju obrazovanja i karijere u IT sektoru?

Što se formalnog obrazovanja tiče, planiram upisati master studij ukoliko budem u mogućnosti da upišem neki vezan za računarstvo i programiranje, bez neke ogromne razlike predmeta, što bi mi mogao biti problem s obzirom da sam završila matematiku. A na poslovnom planu za sada sam fokusirana na trenutni posao i pokušavam da steknem što više iskustva i znanja prije nego počnem razmišljati o daljim koracima.